Protimonopolný úrad dal vysoké pokuty za dohody o mlieku

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) odhalil nezákonnú dohodu o predaji mlieka a mliečnych výrobkov, na základe ktorej uložil deviatim podnikateľom pokutu vo výške skoro 10 miliónov eur. Ide o subjekty pôsobiace v oblasti dodávok a maloobchodného predaja produktov zo skupiny mlieko, maslo, smotana.

07.07.2016 09:44
debata (2)

Jeden z účastníkov konania sa urovnal, pričom mu bola znížená pokuta o 50 %. Ide o prvostupňové rozhodnutie, ktoré ešte nie je právoplatné. Informovala o tom hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Na základe vykonaných inšpekcií a prešetrovania úrad dospel k predbežnému záveru, že významný dodávateľ produktov zo skupiny mlieko, maslo a smotana a významní maloobchodní predajcovia sa mohli dopustiť porušenia zákona.

„Účastníci konania sa mohli dopustiť porušenia zákona tým, že uzatvárali medzi sebou vertikálne dohody, ktorých spoločným cieľom malo byť určenie cien pre ďalší predaj, tzv. „resale price maintenance“, v období rokov 2009 až 2014,“ uviedla hovorkyňa PMÚ. Ide o typ vertikálnej dohody, pri ktorej dodávateľ tovaru určuje ceny, prípadne aj iné podmienky, za ktorých odberateľ tovaru môže predávať tovary alebo služby konečnému spotrebiteľovi. Tým ovplyvňuje samostatnosť maloobchodného predajcu určiť si ceny, za ktoré bude ďalej predávať tovary alebo služby.

Maloobchodní predajcovia finálnych produktov tak podľa úradu nepôsobili na maloobchodnom trhu nezávisle. „Situácia v oblasti predaja dotknutých produktov bola prostredníctvom nastavovania a presadzovania určitej cenovej úrovne stabilnejšia a maloobchodný trh bol pre jeho účastníkov transparentnejší,“ konštatuje PMÚ. V rámci predaja produktov zo skupiny mlieko, maslo a smotana ide pritom podľa PMÚ vo všeobecnosti o základný potravinový tovar, ktorý je z pohľadu každodenného života konečného spotrebiteľa dôležitou súčasťou sortimentu maloobchodníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Protimonopolný úrad #mlieko