Antivírová rošáda. Český Avast kupuje rivala AVG

Český výrobca bezpečnostného softvéru Avast Software sa dohodol na prevzatí holandského konkurenta AVG Technologies za 1,3 miliardy dolárov.

07.07.2016 17:52
debata (14)

Spoločnosť AVG vznikla rovnako ako Avast v Českej republike. V súčasnosti sídli v Amsterdame a s jej akciami sa obchoduje na newyorskej burze. Ich spojením vznikne jeden z najväčších svetových výrobcov bezpečnostných programov s viac než 400 miliónmi používateľov.

Podľa analytickej firmy IDC sa Avast zaradí medzi päť najväčších svetových hráčov v odbore. „Obe firmy boli silné v regióne strednej a východnej Európy, ale kombinácia technológií a rozšírenie na trhu vytvára výzvu pre zvyšok trhu, kde historicky dominujú firmy z USA alebo stredo- a východoeurópskeho regiónu,“ uviedol Alexej Proskura z IDC.

Avast zaplatí za každú akciu AVG 25 dolárov v hotovosti. Kúpna cena je tak o tretinu vyššia ako stredajšie záverečná hodnota akcií AVG na burze.

Obe firmy spolu niekoľko rokov súperili. Teraz vytvoria spoločnosť, ktorá bude mať všetky predpoklady na úspech aj v globálnom meradle, a potvrdí tak renomé Českej republiky ako jedného z kľúčových poskytovateľov riešení pre internetovú bezpečnosť na svete, uvádza tlačová správa spoločnosti.

Avast si od transakcie sľubuje predovšetkým väčší záber, technologickú hĺbku a otvorenie nových trhov. Avast dodáva bezpečnostné programy pre počítače a mobilné zariadenia. Po celom svete má viac ako 230 miliónov užívateľov. Prevzatie rivala AVG by malo posilniť pozíciu firmy na rozvíjajúcich sa trhoch, napísala agentúra Reuters.

„Tak Avast, ako aj AVG majú ťažisko svojich vývojových centier umiestnené práve v Českej republike – v Prahe a Brne. Najdôležitejším odbytiskom pre obe firmy sú však Spojené štáty americké, a tak tomu zostane aj po ich spojení,“ uviedla firma Avast v tlačovej správe.

Upozornila, že súhrnný počet užívateľov produktov Avast a AVG globálne presahuje 400 miliónov. Efekt pre koncových používateľov nebude podľa analytika J&T banky Pavla Rysku v najbližšej dobe žiadny a aj v dlhšom období bude obmedzený.

„Pre Avast má akvizícia zmysel v dvoch rovinách. Po prvé, AVG poskytuje väčšie spektrum služieb ako len klasický antivírus. Zaisťuje ochranu dát pre amerických mobilných operátorov, kúpila firmu Privax poskytujúcu ochranu súkromia a šifrovanie atď. Akvizícia AVG tak Avastu môže priniesť nové technológie a nových zákazníkov. Po druhé, AVG je z môjho pohľadu viac prítomná na svetových trhoch ako Avast, a akvizícia tak Avastu rozširuje pôsobnosť aj geograficky,“ povedal ČTK.

„Veríme, že spojenie síl s Avastom, súkromnou firmou so značnými zdrojmi, plne podporia naše rastové ciele a je v najlepšom záujme našich akcionárov,“ uviedol generálny riaditeľ AVG Gary Kovacs.

AVG aj Avast v minulosti stavili na ponuku základného antivírusu zadarmo a tým rýchlo získali veľké množstvo klientov, platené sú prémiové produkty a služby. Zariadenia, na ktorých sú produkty AVG alebo Avast nainštalované, hrajú úlohu aj akýchsi bezpečnostných senzorov, ktoré poskytujú najaktuálnejšie informácie o šírení vírusov a ďalších internetových hrozieb. Vďaka skokovému navýšenie počtu týchto senzorov bude Avast schopný vytvárať ešte účinnejšie produkty pre boj s online hrozbami.

Spojenie je podľa analytika BH Securities Petra Hlinomaza znakom rastúceho významu ochrany a symbolizuje predzvesť možno skokového rastu trhu s bezpečnostnými programami, ktorý nastane v okamihu, keď tzv. Internet vecí a priemysel 4.0 vstúpia do praktického života masívnou mierou.

„Znásobenie dátových prepojení a komunikácia zariadení v domácnosti či v podniku síce zjednodušia denný život a ďalej zefektívnia výrobu, súčasne vznikne ale priestor pre nežiadúce a úmyselne vedené zásahy zvonka, čomu by mali brániť práve produkty firiem ako Avast a AVG,“ uzavrel.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Avast #antivírus #AVG