Brusel odporučil pokutovať Španielsko a Portugalsko za deficity

Európska komisia vo štvrtok začala disciplinárne konanie proti Španielsku a Portugalsku za príliš vysoké rozpočtové deficity v rokoch 2014 a 2015.

07.07.2016 21:59
debata (15)

Obe krajiny komisia odporučila potrestať pokutou, prípadne zastavením prílivu peňazí z európskych fondov. O odporúčaní Bruselu rozhodnú ministri financií krajín Európskej únie na zasadnutí, ktoré sa bude konať 12. júla, oznámilo agentúre Reuters slovenský predsedníctvo EÚ.

Obe krajiny v minulých dvoch rokoch mali deficity vysoko nad hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Navyše nepodnikli dostatočné kroky na ich odstránenie stanoveným tempom, konštatovala komisia.

Španielsko a Portugalsko sa tak môžu stať prvými krajinami eurozóny, ktoré dostanú za prekračovanie trojpercentného limitu finančnú pokutu v rozsahu až do 0,2 percenta HDP, ak nepreukážu, že pravidlá porušili kvôli „výnimočným hospodárskym okolnostiam“, alebo nenavrhnú nápravné kroky. Ministri môžu odmietnuť odporúčanie komisie iba kvalifikovanou väčšinou, čo je podľa Reuters veľmi nepravdepodobný výsledok.

Po prerokovaní radou ministrov musí komisia prísť s konkrétnou podobou sankcií do 20 dní, uviedla komisia. Podľa činiteľa EÚ k tomu teda najskôr dôjde 27. júla, čo je na poslednom zasadnutí komisie pred jej letnou prestávkou.

Obe krajiny sa nachádzajú v ťažkej politickej situácii. Španielsko sa snaží vytvoriť vládu po druhých parlamentných voľbách s nejednoznačným výsledkom za pol roka. Portugalská menšinová vláda sa spolieha na podporu krajne ľavicových strán, čo jej sťažuje plnenie plánu znižovania verejných výdavkov. Šéfka marxistického ľavicového bloku, ktorý je hlavným spojencom vládnucich socialistov, označila krok Európskej komisie za útok na Španielsko a vyzvala vládu, aby sa proti nemu postavila.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos povedal, že Madrid sankciám EÚ unikne a že sa s Bruselom dohodne na novom pláne znižovania deficitu. „Som presvedčený, že k sankciám nedôjde, pretože Španielsko je najrýchlejšie rastúcou ekonomikou eurozóny a presadilo viac reforiem, než ktorákoľvek iná krajina. Bol by to nezmysel,“ povedal de Guindos novinárom.

Rozhodnutie komisie môže znovu rozvíriť spory o rovné a spravodlivé uplatňovanie rozpočtových pravidiel EÚ po tom, keď najväčšie krajiny v minulosti sankciám unikli. Šéf komisie Jean-Claude Juncker v máji zožal kritiku za výrok, že Francúzsku komisia za trvalé prekračovanie rozpočtového limitu netrestá preto, že „je to Francúzsko“.

Španielsko a Portugalsko sa nachádzajú v režime sledovania kvôli nadmerným deficitom od roku 2009 v dôsledku rastúcich deficitov za finančnej krízy. Komisia im stanovila ciele postupného znižovania deficitov, v minulých dvoch rokoch ale Madrid a Lisabon tieto ciele nesplnili. Španielsko vlani malo deficit 5,1 percenta HDP namiesto stanovenej úrovne 4,2 percent, Portugalsko malo schodok 4,4 percenta namiesto 2,5 percenta HDP.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Európska komisia #Španielsko #Portugalsko