Falošná hra firiem o platy

Varovanie firiem, že nárast minimálnej mzdy si zamestnávatelia nemôžu dovoliť, je mýtus. V skutočnosti pri raste najnižších platov nezamestnanosť nestúpa. Potvrdzuje to vývoj na Slovensku, ale aj v iných štátoch.

08.07.2016 15:00
firma, nebankovka, pôžička, banka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (78)

Najnovšie odborári navrhli rast hrubej minimálnej mzdy zo 405 eur na 442 eur za mesiac. Vláda zároveň počíta s poklesom nezamestnanosti hlbšie pod desať percent. V rozmedzí rokov 2012 až 2016 nezamestnanosť klesla z 13,34 na 9,64 percenta a minimálna mzda stúpla z 327,2 eura na 405 eur za mesiac.

Zavedenie a rast minimálnej mzdy spolu so zvyšovaním produktivity práce prispeli k slušným platom aj v Nemecku. „Hlúpe argumenty zamestnávateľov proti minimálnej mzde sú všade vo svete rovnaké. U nás v Nemecku sa po zavedení jednotnej minimálnej mzdy neudiala nijaká katastrofa, jediné, čo sa zmenilo je, že 3,5 milióna ľudí zarába viac ako predtým,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda bývalý dlhoročný šéf nemeckej konfederácie odborových zväzov Michael Sommer.

Mnohé zahraničné spoločnosti tvoria na Slovensku slušné zisky, ktoré posielajú do materských krajín. Platy na Slovensku však za západnými mzdami výrazne zaostávajú. V súčasnosti je približne 100-tisíc Slovákov, ktorí mesačne zarobia v hrubom len zhruba 405 eur. Analytici Poštovej banky poukázali na to, že menej ako 800 eur mesačne vlani zarobila až polovica ľudí na Slovensku pracujúcich na plný úväzok. Pri raste najnižších platov idú hore spravidla aj priemerné mzdy.

Odbory navrhujú súčasnú minimálnu hrubú mzdu vo výške 405 eur za mesiac zvýšiť na 442 eur. „Pracujúci ľudia by nemali žiť pod hranicou chudoby. Dnes v nej na Slovensku v mnohých prípadoch musí žiť napríklad slobodná pracujúca matka starajúca sa o jedno dieťa. Preto je naším dlhodobým cieľom dostať minimálnu mzdu aspoň na úroveň 60 percent priemernej mzdy,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár. V roku 2015 bola priemerná hrubá mzda na Slovensku vo výške 883 eur za mesiac. Optimálna minimálna mzda tak v tom čase mala podľa odborárov byť 530 eur, a nie 380 eur.

Počas predchádzajúcej štvorročnej vlády Smeru minimálna mzda vzrástla z 327,2 eura na 405 eur za mesiac. Rast dosiahnutý v rokoch 2012 až 2016 chce zopakovať aj súčasná vláda v rokoch 2016 až 2020. Minimálna mzda má zo súčasných 405 eur za mesiac stúpnuť v roku 2020 na vyše 500 eur za mesiac. O koľko sa nakoniec minimálna mzda zdvihne v roku 2017, môžu ukázať už tohtotýždňové rokovania medzi odbormi a zamestnávateľmi. Ak medzi nimi nepríde k zhode do 15. júla 2016, bude musieť budúcoročnú výšku najnižších platov stanoviť vláda.

„Pri rokovaniach s odbormi sme otvorili aj otázku zavedenia regionálnej alebo odvetvovej minimálnej mzdy,“ uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Iná by mala byť najnižšia mzda v Bratislavskom kraji a iná v hladových dolinách. „Tiež rokujeme o fungovaní až šiestich stupňov minimálnej mzdy,“ dodal Hošták.

Exkluzívny rozhovor s bývalým dlhoročným šéfom konfederácie odborových zväzov Michaelom Sommerom si prečítajte na webe v sobotu 9. júla od 12:00.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #firmy #minimálna mzda #platy