Slovenský priemysel mierne spomalil

Dynamika slovenského priemyslu sa v máji mierne spomalila. Rast priemyselnej produkcie po očistení o vplyv počtu pracovných dní v piatom mesiaci dosiahol 5,9 %, čo oproti aprílu znamenalo spomalenie o 1,8 percentuálneho bodu.

11.07.2016 09:52
debata (4)

Májový vývoj v priemysle ovplyvnil predovšetkým rast produkcie v priemyselnej výrobe o 8,1 %. Naopak produkcia v ťažbe a dobývaní medziročne klesla o 3,5 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu sa znížila o 12,5 %. Medzimesačne sa priemyselná produkcia po zohľadnení sezónnych vplyvov v máji oproti aprílu znížila o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci priemyselnej výroby medziročný rast produkcie zaznamenali v máji výrobcovia dopravných prostriedkov o 18,7 %, producenti kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,9 %, výroba elektrických zariadení o 23,1 %, výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 29,2 % a výroba strojov a zariadení o 12,4 %. Naopak klesla produkcia vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 22,9 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 5,2 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 7,6 %.

Za prvých päť mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 4 %. Stál za tým nárast produkcie v priemyselnej výrobe o 4,8 %. Produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu klesla o 1,1 % a v ťažbe a dobývaní bola medziročne nižšia o 7,7 %.

Z jednotlivých priemyselných odvetví za prvých päť mesiacov roka vzrástla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 13,3 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,2 %, výrobe elektrických zariadení o 15 %, výrobe strojov a zariadení o 6,1 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 7,6 %. Na druhej strane produkcia klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 14,3 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6,2 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 11,7 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel