Moscovici: Pokuta pre Španielsko a Portugalsko môže byť nulová

Pokuta pre Španielsko a Portugalsko pre nadmerné rozpočtové deficity by mohla byť nulová, ak krajiny poskytnú dostatočné záruky, že obmedzujú svoje výdavky. Vyhlásil to v stredu eurokomisár pre ekonomické a menové otázky, dane a clá Pierre Moscovici.

13.07.2016 14:10
debata (3)

„Je možné, že tieto sankcie sa budú rovnať nule, pod podmienkou, že vlády Španielska a Portugalska nám dajú odpovede … ohľadne toho, ako znížia svoje deficity,“ povedal eurokomisár podľa agentúry Reuters rozhlasovej stanici Europe 1.

Ministri financií EÚ v utorok konštatovali, že Španielsko ani Portugalsko neurobili dosť, aby znížili svoj vysoký rozpočtový deficit. Obom krajinám kvôli tomu hrozia sankcie a Európska komisia má teraz necelé tri týždne na to, aby navrhla ich presnú podobu. Obe krajiny potom do desiatich dní počnúc utorkom majú oznámiť komisii svoj pohľad na situáciu a požiadať prípadne o čo najnižší trest.

Za malú a neefektívnu snahu zraziť deficit pod tri percentá hrubého domáceho produktu (DHP) v rokoch 2014 a 2015 teraz môžu krajiny dostať finančnú pokutu v rozsahu až 0,2 percenta HDP, alebo by im mohli byť v budúcom roku aspoň čiastočne zastavené peniaze z európskych fondov. Bolo by to prvýkrát, čo by bol niektorý zo štátov eurozóny podobným spôsobom potrestaný.

O podobe pokuty budú rozhodovať ministri financií EÚ. Niektorí už na možnosť nulových sankcií poukázali. Český minister financií Andrej Babiš však v utorok vyhlásil, že so znižovaním trestu nesúhlasí. Ak má EÚ nejaké pravidlá, je podľa neho potrebné ich dodržiavať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Portugalsko #eurozóna