Deflácia na Slovensku pokračuje

Inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien zaznamenala v júni medziročný pokles 0,7 %, pričom o 0,7 % klesli ceny aj v piatom mesiaci.

15.07.2016 12:11
debata

V priemere za posledných dvanásť mesiacov ceny podľa spoločnej európskej metodiky klesli o 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní v júni oproti máju ceny vzrástli o 0,1 %, kým v máji oproti aprílu klesli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 3,9 %. Nižšie ako vlani v júni boli aj ceny dopravy o 3,2 % a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,4 %. Klesli aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,1 %. Naopak, najvýraznejší rast zaznamenali ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 2,3 %. Zdražela aj rekreácia a kultúra o 1,8 %, vzdelávanie o 1,5 %, rozličné tovary a služby o 1,2 %. Zhodne o 0,9 % vzrástli ceny alkoholických nápojov a tabaku ako aj ceny v zdravotníctve. Ceny odevov a obuvi stúpli o 0,7 % a na poštách a telekomunikáciách to bol rast o 0,1 %.

V medzimesačnom porovnaní najvýraznejšie klesli ceny alkoholických nápojov a tabaku a aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu, zhodne o 0,5 %. Ceny rozličných tovarov a služieb sa znížili o 0,2 %. Na druhej strane zdraželi odevy a obuv o 1 %, doprava takisto o 1 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,3 %, vzdelávanie taktiež o 0,3 % a zhodne o 0,1 % zdraželi zdravotníctvo, rekreácia a kultúra a hotely, kaviarne a reštaurácie. Bez zmeny oproti máju ostali ceny bývania a energií, ako aj pôšt a telekomunikácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia