Črtá sa dobrá úroda zemiakov

Zemiakarský zväz Slovenska, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, odhaduje, že v tomto roku sa urodí v priemere 20,08 tony zemiakov na jeden hektár.

19.07.2016 16:18
debata (11)

Vlaňajší priemer bol pre suché a horúce leto 19 ton zemiakov na jeden hektár. „Zväz naznačuje, že tohtoročná hektárová úroda zemiakov bude jedna z najvyšších za posledné roky,“ informovala hovorkyňa komory Jana Holéciová.

„Nástup tohtoročnej pestovateľskej sezóny bol pomerne chladný. Pestovateľov zemiakov zaskočili aprílové mrazy, ktoré poškodili časť budúcej úrody zemiakov,“ pokračovala hovorkyňa. Zber skorých zemiakov sa preto posunul približne o štrnásť dní, lebo mrazmi zasiahnutá plodina potrebovala čas na regeneráciu.

„Odbytové ceny nových zemiakov sa momentálne držia na úrovni 26 až 27 centov za kilogram. Na toto obdobie je to pre slovenských producentov zemiakov priaznivá cena,“ uviedol predseda zväzu Viliam Bezák. V tejto sezóne zasadili pestovatelia podľa odhadov zemiakarského zväzu zemiaky na výmere 7 500 hektárov.

Zberové plochy však dlhodobo klesajú. „Kým ešte v roku 1989 predstavovali zberové plochy 55,2 tisíc hektárov, v roku 2000 to bolo 27 tisíc hektárov a v roku 2010 už len 11 tisíc hektárov,“ podotkla hovorkyňa.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #zemiaky