Legendárny nákladiak Tatra 148 opäť ide na dračku

Keď firma Dino pred dvoma rokmi začala na trhu znovu ponúkať legendárnu plastovú Tatru 148, nikto nečakal, že bude mať hračka z 80. rokov taký úspech.

20.07.2016 09:52
Tatra 148 Foto:
Plastová hračka Tatra 148 od spoločnosti Dino.
debata (54)

Aktuálne sa ich predalo už vyše 114 000 a auto patrí k najpredávanejším hračkám v Česku. Firma sa preto rozhodla rozšíriť sortiment o zmenšenú tridsaťcentimetrovú verziu.

„Ľudia, ktorí bývajú v panelákoch, si veľkú Tatru 148 nekúpia, pretože sa im nezmestí do bytu, zatiaľ čo tá menšia sa do bytu vojde,“ povedal konateľ Jan Šlemín pri návšteve libereckého Novoplastu, kde sa malá verzia tatrovky vyrába a montuje.

Že bude o hračku tak veľký záujem, nikto nečakal. „Pôvodne som mal v pláne, že musíme predať najmenej 10 000 kusov ročne, aby sa nám v nejakom horizonte vrátili vložené prostriedky. Bol to taký mierne optimistický plán,“ povedal Šlemín.

Obchodníci podľa neho hračke veľké šance na úspech nedávali, už po pol roku bolo ale podľa neho jasné, že hračka bude hitom aj vďaka nostalgii rodičov, ktorí mali podobný model ako deti. Prvý rok sa ich predalo viac ako 42 000 a v ďalšom roku viac ako 66 000.

Firma preto na začiatku tohto roka začala vyrábať zmenšené 30-centimetrové tatrovky. „Chceli sme rozšíriť portfólio, nechceli sme zostať pri jednom výrobku, ale investícia do foriem na výrobu tých veľkých áut sú veľmi veľké. Chceli sme rozšíriť ponuku a zároveň to finančne ustáť,“ vysvetlil rozhodnutie firmy Šlemín.

Prieskum trhu potom podľa neho ukázal, že optimálna veľkosť je 30 centimetrov. „Je to optimálne auto, ako na pieskovisko, tak domov,“ dodal.

Kým veľké 72 centimetrov dlhé Tatry sa vyrábajú v Poľsku, pri tých malých dostal šancu český výrobca. Výrobu plastových dielov aj kompletizáciu áut zabezpečuje liberecká firma Novoplast, ktorá sa špecializuje na výrobu plastov pre potravinárske účely. Má teda potrebné certifikáty aj skúsenosti, aby mohla hračku pre deti vyrábať. Menšie auto sa ponúka v siedmich variantoch, v Liberci ich denne vyrobia 800.

„Tatrovky sa dnes podieľajú na našom obrate len zhruba dvomi percentami, veríme, že sa do budúcnosti spolupráca rozšíri,“ povedal majiteľ spoločnosti Jiří Vošoust. Novoplast by podľa neho v budúcnosti rád vyrábal pre Dino aj veľké Tatry 148.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hračky #Dino