Tesla chce vyrábať aj elektrické kamióny a autobusy

Po súkromnej vesmírnej flotile chce mať Elon Musk aj flotilu elektrických automobilov, kamiónov a autobusov. Budú jazdiť samy a ľudia si ich budú môcť privolať podobne ako taxík alebo Uber.

22.07.2016 16:00
Tesla, elektromobil, autonómne riadenie Foto:
Po osobných autách chce Tesla vyrábať aj kamióny a autobusy s autonómnym riadením.
debata (3)

Taká je najnovšia vízia zakladateľa firiem PayPal, SpaceX či Tesla Motors. Elektrické nákladné autá a autobusy by pritom chcel predstaviť už na budúci rok. Ide o ďalšiu časť jeho vízie. Tú prvú Musk predstavil na podnikovom blogu pred desiatimi rokmi.

Tesla v súčasnosti vyrába luxusný elektrický sedan Model S a luxusný crossover Model X. Na budúci rok chce na trh uviesť cenovo dostupnejšie vozidlo Model 3.

Druhú časť svojho hlavného plánu predstavil Musk na webe firmy v stredu večer. Prvá časť stratégie pochádza z roku 2006, keď Tesla začínala a chystala svoj prvý automobil Tesla Roadster.

Vo svojom aktualizovanom pláne Musk načrtol víziu spoločnosti bez emisií uhlíka, ktorá vyrába všetky druhy vozidiel vrátane autobusov a nákladných áut nazývaných Tesla Semi, ale aj kompaktný športovo-úžitkový automobil. Len čo budú mať autá plnú schopnosť autonómneho riadenia, umožní Tesla majiteľom, aby svoje vozidlá poskytli na zdieľanie. To znamená, že keď majitelia nebudú svoje auto práve potrebovať, môže im ich vozidlo aspoň zarábať peniaze.

„V mestách, kde dopyt prekračuje ponuku áut v osobnom vlastníctve, bude Tesla prevádzkovať vlastnú flotilu a zaistí, že si budete vždy môcť vziať naše auto na zvezenie, nech už ste kdekoľvek,“ uviedol Musk. Takouto službou by Tesla konkurovala prevádzkovateľom alternatívnych taxislužieb, ako je napríklad Uber alebo Lyft.

Okrem toho chce Tesla vytvoriť „solárne strechy“ s integrovaným akumulátorom, čo je nápad, ktorý sa objavoval aj v prvej časti Muskovho plánu. Tesla už tento rok v júni oznámila, že chce kúpiť výrobcu solárnych panelov SolarCity, kde má šéf Tesly takisto svoje záujmy. Zlúčená spoločnosť by podľa neho mohla ponúkať elektromobily a batériové a solárne systémy naraz. Musk zatiaľ neoznámil, ako plánuje nové projekty financovať. Tesla Motors pritom stále potrebuje značné objemy peňazí na svoj ďalší rozvoj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Tesla #autonómne riadenie #Elon Musk