Čína chce patriť ku špičke v robotizácii svojich fabrík

Čína plánuje umiestniť viac robotov do svojich tovární a do roku 2020 chce patriť medzi desať krajín s najväčšou automatizáciou svojho priemyslu. Uviedol to Medzinárodný zväz pre robotiku (IFR) vo vyhlásení zverejnenom na priemyselnom summite v Šanghaji.

22.07.2016 21:17
debata (8)

Čína je druhou najväčšou ekonomikou sveta, vo využívaní robotov vo svojich závodoch však zaostáva za veľkými priemyselnými krajinami. Vlani pripadalo na 10 000 zamestnancov v spracovateľskom priemysle 36 robotov. V rebríčku najviac automatizovaných krajín sveta tak Číne patrila 28. priečka. Snaha o väčšiu robotizáciu je čiastočne tiež odpoveďou na nedostatok zamestnancov a rýchly rast miezd v krajine.

Do roku 2020 chce mať Čína 150 robotov na 10 000 zamestnan­cov, uviedol prezident čínskeho zväzu strojárskeho priemyslu Wang Žuej-siang. Aby sa podarilo tento cieľ splniť, plánuje Čína do roku 2020 predať ročne 100 000 priemy­selných robotov vyrobených doma, čo je o 49 percent viac ako vlani.

Čínskemu trhu stále dominujú zahraniční výrobcovia robotov, ako ABB, Kuka a Yaskawa. Domáci výrobcovia však posilňujú a ich podiel na trhu sa zvýšil na 31 percent z 25 percent v roku 2013. Stále však vyrábajú hlavne malé a stredne veľké priemyselné roboty, aj keď majú záujem rozvíjať svoje schopnosti.

Čínsky výrobca domácich spotrebičov Midea nedávno kúpil nemeckú firmu Kuka za 4,5 miliardy eur. Čínska Weichai Power tento týždeň zvýšila na 40 percent svoj podiel v nemeckom výrobcovi vysokozdvižných vozíkov Kion, ktorý okrem iného ponúka aj produkty pre automatizáciu skladov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #robot