Lacné hypotéky nafukujú ceny bytov

Lacné hypotéky katapultovali smerom nahor ceny nehnuteľností vo viacerých mestách Slovenska. Kúpou 1-izbového bytu v Bratislave môžu špekulanti v priebehu jedného roka zarobiť až 10-tisíc eur. Takýto slušný zárobok zostane bytovému investorovi aj po zaplatení 19-percentnej dane z príjmu.

26.07.2016 09:00
bratislava, byty, hypotéky, ceny Foto:
Ceny bytov v Bratislave prudko rastú, čo pripomína scenár z roku 2008, ktorý skončil prasknutím realitnej bubliny.
debata (32)

O niečo menej sa dá zarobiť na raste cien nehnuteľností v oblastiach s nízkou nezamestnanosťou. Podľa realitných kancelárií sa do bytov oplatí investovať aj v mestách ako Nitra, Žilina, Košice, Malacky či Senec.

Na prudkom raste cien nehnuteľností zarábajú hlavne bohatí ľudia s cieľom byt predať alebo prenajať. Bežne zarábajúci Slováci si byty kupujú na hypotéky a práve im by po potenciálnom prasknutí cenovej bubliny zostali hlavy v smútku. „V roku 2008 som mala dobrú prácu aj plat, a tak som si na hypotéku zobrala 1-izbový byt v Ružinove. Pár mesiacov na to prišla kríza a ceny bytov v hlavnom meste sa rapídne prepadli. Mne napriek tomu zostala na krku drahá hypotéka a malý byt,“ povedala Veronika Kováčová z Bratislavy. Tá vo svojom malom jednoizbovom byte za 92-tisíc eur žije aj naďalej.

Signály o zopakovaní tohto čierneho scenára vnímajú realitné kancelárie aj dnes. „V podobnej situácii sa už realitný trh ocitol v roku 2008. Následný prepad cien nehnuteľností zapríčinil veľkú nestabilitu a skepsu na strane kupujúcich, keď ich banky vyzvali na doplnenie zabezpečenia, keďže nehnuteľnosť, ktorú prostredníctvom hypotéky nadobudli, nedosahovala požadovanú hodnotu. Veľmi sa obávam, že práve k tomu dnes smerujeme,“ povedala majiteľka bratislavskej realitnej kancelárie RE/MAX Diamond Zuzana Mičová.

Hoci banky obmedzujú stopercentné financovanie úverov na bývanie, úrokové sadzby pri hypotékach sú na historických minimách. Tlak na zvyšovanie cien bývania vytvárajú svojím správaním aj kúpychtiví záujemcovia, ktorí sú ochotní investovať do nehnuteľností nemalé sumy. „Pokiaľ sa kupujúci na trhu s nehnuteľnosťami budú správať tak, že kúpia čokoľvek za akúkoľvek cenu, stúpajúca tendencia cien bude pokračovať,“ pokračovala Mičová zo spoločnosti RE/MAX Diamond.

Len za posledné tri mesiace tohto roka sa v Bratislave predalo 1 400 nových bytov, čo je v porovnaní s prvým kvartálom nárast o viac ako 16 percent. Vyplýva to z analýzy realitnej kancelárie Lexxus. Celkovo na rezidenčný trh pribudlo v druhom štvrťroku 1 012 nových bytov, no dopyt kupujúcich stále prevyšuje ponuku.

Raketový rast cien nehnuteľností je viditeľný najmä v hlavnom meste. V mestskej časti Karlova Ves stál pred 4 rokmi štvorizbový byt stotisíc eur. Aktuálne sa v tom istom paneláku predáva rovnako veľký byt za 127-tisíc eur. Nejde pritom o novostavbu, ale o zateplenú bytovku, ktorá bola postavená v roku 1993. Banky totiž aktuálne nové hypotéky predávajú za rekordne nízke úroky. Na vlastnú strechu nad hlavou si tak Slováci požičiavajú za priemerný úrok 1,69 percenta. Na porovnanie, ešte začiatkom roku 2009 poskytovali finančné domy hypotéky za ročný úrok vo výške 6,37 percenta. „Podľa Národnej banky Slovenska zhruba 20 percent nárastu objemov úverov od roku 2008 možno pripísať na vrub poklesu úrokových sadzieb,“ priblížili analytik VÚB Banky Andrej Arady.

Splátka 30-ročnej hypotéky vo výške stotisíc eur pri úroku 6,37 percenta je 624 eur za mesiac. Celkovo klient finančnému domu vráti až 224 640 eur. Zníženie ročného úroku na 1,69 percenta mesačnú splátku toho istého úveru zrazilo na 355 eur. Ak by sa nízke úroky udržali počas celých 30 rokov splácania, klient banke celkovo vrátil 127 800 eur. Prudký pokles úrokov za posledných sedem rokov ľuďom priniesol mesačnú úsporu na splátkach vo výške 269 eur a celková úspora môže predstavovať až 96 840 eur.

„Nie sú to však len nízke úrokové sadzby, ktoré pomáhajú dynamickému rastu trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami. Podporuje ho aj priaznivý vývoj na trhu práce, kde sme v poslednom období mohli pozorovať relatívne dynamicky rast zamestnanosti aj reálnych miezd,“ uviedla Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Bez práce je na Slovensku aktuálne 9,46 percenta ľudí a priemerné mzdy dosiahli úroveň 867 eur v hrubom. Navyše pre finančné domy pôžičky na vlastnú strechu nad hlavou predstavujú najbezpečnejšie typy pôžičiek. „Všetky typy úverov na bývanie majú veľmi nízku mieru nesplácanosti a momentálne je to 2,29 percenta z celkového objemu poskytnutých úverov na bývanie,“ povedal Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky.

V takomto ekonomickom prostredí tak raketový rast cien nehnuteľností nie je žiadnym prekvapením. Kým za starší dvojizbový byt v bratislavskom Ružinove zaplatil vlani kupujúci 90-tisíc eur, v súčasnosti by ho rovnaký byt vyšiel na 120-tisíc eur. Riaditeľka realitnej spoločnosti Bond Reality Daniela Danihel Rážová však pre tento rok neodhaduje podobné cenové výkyvy. „Nárasty nad 7 percent sú umelo vyvolané. Do konca roka sa pri starých nehnuteľnostiach predpokladá skôr stabilizácia dnešných cien, niektoré lokality môžu jemne stúpnuť a niektoré už, naopak, začať klesať,“ spresnila Rážová.

Cenový nepomer sa najvýraznejšie odrazil pri garsónkach a jednoizbových bytoch, ktoré mnohí kupujúci vnímajú ako výhodnú investičnú príležitosť. Podľa realitného portálu Topreality.sk stála v júni v minulom roku priemerná garsónka približne 63-tisíc eur, v súčasnosti je to už 71-tisíc. Podobne sú na tom aj jednoizbové byty, ktoré medziročne zdraželi o viac ako 13 percent. Jednoizbové byty sa na stránke s nehnuteľnosťami bežne predávajú od 83-tisíc eur.

Vlani bola cena rovnakého bytu na úrovni 73-tisíc eur. Slováci si v porovnaní so staršími bytmi viac priplatia za novostavby. Developeri totiž rozmrazujú staré projekty a byty z nich ponúkajú za cenu ako pred krízou. Ojedinelé nie sú ani prípady, keď ľudia kupujú ešte nedokončený byt „z papiera“. Ceny nových nehnuteľností zvýšia tiež obecné poplatky. Platí to pre projekty, ktoré s prácami začnú len tento rok a nemajú vydané stavebné povolenie. „Ceny niektorých typov nehnuteľností, najmä v Bratislavskom kraji, majú dnes umelo vysoké ceny. Preto je prasknutie realitnej bubliny pri týchto typoch naozaj reálne,“ dodala Rážová z kancelárie Bond Reality.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #hypotéka #ceny nehnuteľností