Tesla s autopilotom pred smrteľnou nehodou porušovala predpisy

Automobil Tesla, ktorý v máji počas jazdy so zapnutým systémom samoriadenia narazil do nákladného auta, išiel nedovolenou rýchlosťou.

26.07.2016 21:24
debata (10)

Vyplýva to z predbežnej správy amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB). Išlo o prvú haváriu, pri ktorej zomrel človek v samoriadenom vozidle od americkej automobilky Tesla Motors.

NTSB v utorok uviedla, že sedan na elektrický pohon Model S išiel rýchlosťou 119 kilometrov za hodinu na úseku diaľnice, kde bola najvyššia povolená rýchlosť 105 kilometrov za hodinu.

Za volantom sedel štyridsaťročný majiteľ technologickej spoločnosti z Ohia, ktorý v tom momente využíval tempomat a systém udržiavania automobilu v jazdnom pruhu. Tieto prvky sú súčasťou systému samoriadenia v Tesle – autopilota. Správa NTSB ale tento systém nespomína, uviedla agentúra AP.

Strecha sedanu narazila pod uhlom 90 stupňov do spodnej strany návesu, odlomila sa a uletela. Nákladné vozidlo v tej chvíli zatáčalo doľava.

Model S je vybavený funkciou automatického núdzového brzdenia. Tesla a americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky pôvodne uviedli, že autopilot nedokázal rozlíšiť bielu stenu kamiónu od jasnej oblohy a auto ani jeho vodič sa nesnažili zabrzdiť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors