Cestu autom na dovolenku predlžujú kolóny

Dovolenkári, ktorí cestujú za oddychom autom do Chorvátska alebo Talianska, môžu na cestách naraziť na zdržania spôsobené kolónami. Diaľnice zažívajú najväčší nápor počas víkendov a celozávodných dovoleniek v Rakúsku a Nemecku.

27.07.2016 14:00
diaľnica, D1, Česko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Plné cesty sú najmä v okolí veľkých miest a na hraničných priechodoch na výstupoch a vstupoch do schengenského priestoru.

Podľa chorvátskeho autoklubu HAK bola včera zlá dopravná situácia v oboch smeroch na hraničnom priechode Macelj, ktorý spája slovinský Maribor s chorvátskym hlavným mestom Záhreb. Počas víkendu sa na vstupe do Chorvátska vytvorila dvojkilometrová kolóna. Daný hraničný priechod využívajú Slováci, ktorí do Chorvátska zvolili cestu cez Rakúsko, okolo mesta Graz.

Dopravné servisy včera hlásili zdržania aj na maďarsko-chorvátskom hraničnom priechode Letenje-Goričan, ku ktorému vedie maďarská diaľnica M7 míňajúca z južnej strany Balaton. Tento hraničný priechod využívajú Slováci, ktorí do severnej časti Chorvátska zvolili trasu cez Maďarsko. Plné hraničné priechody má Chorvátsko aj na hraniciach s Bosnou a Hercegovinou. Minulý víkend zasiahli rozsiahle kolóny aj diaľnicu okolo mesta Záhreb. Kolóna na diaľnici A1 medzi mýtnou bránou Záhreb Lučko a zjazdom pri meste Bosiljevo dosahovala 20 kilometrov.

V Rakúsku je najintenzívnejšia doprava v okolí Viedne a na diaľnici A10 vedúcej od Salzburgu smerom na Villach. Túto cestu využívajú najmä Nemci pri ceste na juh do Chorvátska alebo Talianska. V Slovinsku sa doprava spomaľuje okolo Ľubľany a na hraničnom priechode pri talianskom meste Terst. Včera sa navyše vytvárali dopravné zápchy na mnohých ťahoch Terstu.

Na slovenských hraničných priechodoch medzi Rakúskom a Maďarskom dopravné zápchy nevznikajú. Kto sa chce vyhnúť dopravným zdržaniam, mal by si cestu na dovolenku naplánovať počas pracovného týždňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #prázdniny #cesty #premávka #dovolenkári #kolóny