Žatva 2016: Úroda dobrá, ceny nízke

Žatva na Slovensku je v plnom prúde. Podľa monitoringu plôch Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) je aktuálne zobratá úroda repky z 88 % výmery, 60 % pšenice, 95 % jačmeňa ozimného, 58 % jačmeňa jarného, 15 % raže, 5 % ovsa a 7 % tritikale.

27.07.2016 12:59
debata (3)

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka, ak sa pozberá zostávajúcich 40 percent úrody bez problémov, tohtoročné výsledky budú jedny z najvyšších za posledných desať rokov.

„Čo sa týka hektárových výnosov, tak môžeme hovoriť, že to, čo je pozberané, tak tie výnosy sú nadpriemerné. Za predpokladu, že sa pozberá tých zostávajúcich 40 percent bez problémov, vyzerá to tak, že tohtoročná úroda bude jedna z najvyšších za posledných desať rokov,“ povedal na žatevnom výjazde na poli, ktoré obhospodaruje Družstvo podielnikov Devín predseda SPPK Milan Semančík.

Problémom sú však podľa poľnohospodárov ceny. „Medziročne cena klesá zhruba o 20, 30 eur na tone, či už zoberieme potravinársku pšenicu alebo sladovnícky jačmeň, ale tak isto keď zoberieme kŕmne obilie,“ upozornil Semančík. Na jednej strane tak majú poľnohospodári radosť z produkcie, ale zároveň majú obavu zo speňažovania. „Tie ceny, ktoré momentálne sú v rámci trhu, sú veľmi nízko postavené,“ dodal predseda SPPK.

Žatevné práce prišiel skontrolovať aj premiér SR Robert Fico. „Ja som z vidieka, chalan, tam som sa narodil. Pre mňa žatva vždy znamenala pomerne veľa, na takej malej dedine, ktorá mala okolo tisíc obyvateľov. Chcem poďakovať všetkým poľnohospodárom za to úsilie, ktoré vynaložili až do tohto okamihu,“ povedal na žatevnom výjazde.

Fica potešila úroda, zároveň však berie na vedomie negatíva, ktoré sú vždy spojené s nadpriemernými či podpriemernými číslami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva #obilie