Brusel neodporúča pokutu Madridu a Lisabonu. Očakáva, že sa polepšia

Európska komisia v stredu odporučila členským krajinám EÚ nepokutovat Španielsko a Portugalsko za to, že sa tieto krajiny v minulých rokoch len málo snažili znížiť svoje rozpočtové deficity.

27.07.2016 16:21
debata (2)

Novinárom to v stredu povedali podpredseda komisie pre euro Valdis Dombrovskis a eurokomisár pre hospodárske a finančné otázky, dane a clá Pierre Moscovici.

Portugalsko by svoj nadmerný deficit malo pod požadované tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) dostať tento rok. Španielsko najneskôr v roku 2018. Komisia to považuje za realistické ciele.

„Ide v prvom rade o budúcnosť. Španielsko a Portugalsko stále čelia náročným úlohám. Obidve krajiny musia vrátiť svoju rozpočtovú politiku na pôvodnú dráhu a posilniť snahy o štrukturálne reformy,“ povedal Dombrovskis. Madrid i Lisabon sa podľa neho v žiadosti o zníženie pokuty práve k tomuto zaviazali a komisia preto bude sledovať, aká z toho budú plynúť konkrétne opatrenia. V oboch krajinách Pyrenejského polostrova je navyše stále veľmi zložitá vnútropolitická situácia.

Keď členské krajiny EÚ 12. júla rozhodli, že Portugalsko a Španielsko rozpočtové pravidlá skutočne porušili, mala komisia 20 dní na predloženie konkrétneho návrhu trestu.

Pokuta sa pritom mohla vyšplhať až na 0,2 percenta HDP, čo by bolo až 2,2 miliardy eur v prípade Španielska a asi 360 miliónov eur v prípade Portugalska.

Španielsko malo vlani deficit 5,1 percenta HDP namiesto očakávanej úrovne 4,2 percenta, zatiaľ čo Portugalsko malo schodok 4,4 percenta namiesto 2,5 percenta HDP.

Portugalsko sa pritom v procedúre nadmerného deficitu nachádza už od decembra 2009. V júni 2013 mu bolo odporučené odstrániť nadmerný deficit najneskôr do konca roku 2015. Španielsko je v procedúre od apríla 2009. V júni 2013 dostal Madrid odporúčania nadmerný deficit odstrániť najneskôr do konca roka 2016. Teraz teda Portugalci dostali rok navyše a Španieli roky dva.

Európska komisia nerozhodovala o ďalšom spôsobe, ako môžu byť krajiny potrestané, teda o možnosti zastavenia peňazí z európskych štrukturálnych fondov. Toto rozhodnutie padne až po konzultácii s Európskym parlamentom. Dombrovskis v stredu ale poznamenal, že sa na neho bude treba pozerať s ohľadom na stredajší postup.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Európska komisia #Španielsko #Portugalsko