Budú kolektory len po Triblavinu?

Plánované napojenie na diaľnicu D1 v okolí pripravovanej diaľničnej križovatky Triblavina pri Bratislave má stále svojich odporcov. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zverejnila technickú štúdiu, ktorá vracia diaľničné kolektory do projektu diaľnice medzi Bratislavou a Triblavinou.

28.07.2016 14:00
debata

Pôvodný projekt rozširovania diaľnice D1 však počítal s diaľničnými kolektormi, teda so súbežnými cestami, po celej dĺžke diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou. Samotná diaľnica mala mať v každom smere tri pruhy, ku ktorým sa mali pridávať dvojpruhové kolektory.

Následne sa projekt zmenil. Kolektory z rozširovania diaľnice vypadli a križovatka Triblavina mala dostať až štyri pruhy v každom smere. Bývalý minister dopravy Ján Počiatek (Smer) v rozhovore pre Pravdu uviedol, že k zmene došlo kvôli neďalekej pripravovanej križovatke diaľnic D1 a D4.

Výstavba križovatky Triblavina má byť súčasťou rozširovania diaľnice na plnohodnotnú šesťpruhovú cestu. Nová križovatka má uľahčiť napojenie obcí Chorvátsky Grob, Bernolákovo alebo Ivanka pri Dunaji na diaľnicu. V rámci rozširovania vznikne na diaľnici ešte jedna nová križovatka, ktorou bude Blatné. Jej poloha severne od križovatky Senec má takisto vytvoriť lepšie napojenie okolitých obcí na rozšírenú diaľnicu.

Podľa informácií zverejnených na internetovej stránke diaľničiarov sa má prvá etapa rozširovania diaľnice medzi Bratislavou a Sencom začať už v tomto roku. Práce si vyžiadajú obmedzenia v doprave a búranie niekoľkých mostov vedúcich ponad diaľnicu. Diskusia k trasovaniu sa má dokončiť v auguste.

Ľudia žiadajú pôvodnú verziu cesty. Podľa bratislavského župana Pavla Freša je nové riešenie nedostatočné. „Nie je to úplne plnohodnotné riešenie, ktoré by spĺňalo dopravné obslúženie dotknutého územia. Je to lepšie ako päťpruhová diaľnica, došlo k výraznému posunu, ale je to horšie, ako keby tam boli tie kolektory, ktoré sme od začiatku naplánovali,“ povedal Frešo podľa portálu teraz.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica D1 #kolektory #Triblavina