Väčšina európskych bánk by zvládla aj hlbokú recesiu

Banky pôsobiace v eurozóne sú na tom lepšie ako pred dvoma rokmi. Dokázali by prekonať aj prípadnú ďalšiu hlbokú recesiu. Podľa aktuálnych výsledkov záťažových testov, ktoré zverejnil Európsky bankový úrad EBA, najhoršie dopadla talianska banka Banca Monte dei Paschi di Siena, írska Allied Irish a rakúska banka Raiffeisen.

01.08.2016 11:00
banka, Barclays Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Tentoraz nebola hodnotená žiadna banka zo Slovenska, len materské spoločnosti niektorých bánk. Nehodnotili sa ani banky v Grécku či Portugalsku. Medzi dvanástku najslabších spomedzi 51 testovaných sa zaradili talianska UniCredit, francúzska Société Générale, nemecká Deutsche Bank, belgická KBC alebo rakúska Erste Group.

„Bankový sektor je teraz odolnejší a dokáže ekonomické šoky absorbovať lepšie ako pred dvoma rokmi,“ povedala na margo výsledkov šéfka bankového dohľadu Európskej centrálnej banky Daniele Nouyová. Ako dodala, investori hľadia v prípade bánk na to, či pomer kvalitného kapitálu k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek dosahuje aspoň 4,5 percenta. Pri bankách, ktoré sú systémovo dôležité, je to 6,5 percenta, pri niektorých dokonca 7,5 percenta. Inými slovami, čím vyšší kapitálový pomer, tým stabilnejšia banka je a zvyšuje sa tým takisto pravdepodobnosť, že v budúcnosti dokáže plniť svoje záväzky. Napríklad talianska Monte dei Paschi, ktorá skončila v hodnotení najhoršie, by v situácii hlbokej krízy mala zápornú hodnotu tohto ukazovateľa. To znamená, že by bola nútená skončiť. Podobne by dopadla írska Allied Irish. Ostatné banky, ako napríklad nemecká Deutsche Bank, by sa aj napriek súčasným problémom v prípade dlhodobejšej recesie v eurozóne na bankovom trhu udržali.

Európsky bankový úrad tvrdí, že pri tých bankách, ktoré skončili s horším výsledkom, síce nebude nutné okamžite zvyšovať kapitál, na druhej strane však akcionári nemôžu počítať s tým, že ich banka v blízkej dobe zvýši dividendy. Banca Monte dei Paschi di Siena už krátko pred zverejnením výsledkov testov predstavila záchranný plán, ktorý počíta so zvýšením kapitálu o päť miliárd eur prostredníctvom nových akcií, a tiež s odpredajom nesplácaných pohľadávok. Talianske ministerstvo financií vyjadrilo so záchranným plánom spokojnosť a upozornilo, že na podporu banky nebude potrebné vynaložiť žiadne štátne peniaze. Európska komisia uviedla, že plán Monte dei Paschi na posilnenie kapitálu je úplne v súlade s pravidlami EÚ. „Výsledky testov chceme použiť na vyhodnotenie toho, ako sú banky schopné zvládať budúce šoky na trhu. Budeme požadovať od bánk, aby zaviedli skôr kvalitatívne opatrenia, napríklad zlepšenie svojho rizikového manažmentu,“ uviedol pre britskú verejnoprávnu stanicu BBC Korbinian Ibel, generálny riaditeľ z odboru dohľadu Európskej centrálnej banky.

Záťažové testy boli zavedené po finančnej kríze v rokoch 2007 až 2009 s cieľom obnoviť dôveru investorov a posilniť bankový systém, aby banky mohli poskytovať viac úverov. Posledné testy sa robili v roku 2014, v ktorých sa hodnotili aj slovenské banky. V krajinách používajúcich spoločnú menu euro vtedy neuspelo až 25 zo 130 testovaných finančných domov. Slovenské banky testom prešli. Európska centrálna banka na Slovensku testovala tri najväčšie banky Slovenskú sporiteľňu, VÚB banku a Tatra banku. ECB vtedy zhodnotila, že za bezpečnosťou slovenských bánk stáli vysoké zisky dosahované z bankových poplatkov, vysoké úroky hlavne pri spotrebných pôžičkách a obozretné investovanie voľných peňazí. Už v roku 2014 v hodnotení nedopadla dobre talianska banka Banca Monte dei Paschi di Siena, ktorej sa vtedy odhadoval nedostatok kapitálu v objeme 2,1 miliardy eur. Celkovo vtedy v Taliansku testami neprešlo až deväť finančných domov. Bankoví experti tentoraz neurčili, ktoré banky testom neprešli a ktoré áno. Najdôležitejším kritériom je kapitálový pomer, ktorý ukazuje odolnosť bánk voči šokom na trhu. Na rozdiel od predchádzajúceho testovania sa tento rok posudzovali podľa oveľa prísnejšieho scenára, a to, ako zvládnu banky dva roky hlbokej recesie a tretí rok mierneho oživenia. 51 hodnotených bánk v tomto roku dohromady tvorí 70 percent bankového sektoru Európskej únie.

Európske banky, ktoré skončili najhoršie v testoch

Európska centrálna banka stanovila, že pomer kvalitného kapitálu k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek by mal pri európskych bankách dosahovať aspoň 4,5 percenta, a to v prípade hypotetickej, tri roky trvajúcej hlbokej recesii a krízy na dlhopisovom trhu

krajina banka pomer kvalitného kapitálu k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek
Taliansko Banca Monte dei Paschi di Siena -2,4 %
Írsko Allied Irish Banks 4,3 %
Rakúsko Reiffeisen- Landesbanken 6,1 %
Írsko Bank of Ireland 6,1 %
Španielsko Banco Popular Espanol 6,6 %
Taliansko UniCredit 7,1 %
Veľká Británia Barclays 7,3 %
Nemecko Commerzbank 7,4 %
Francúzsko Société Générale 7,5 %
Nemecko Deutsche Bank 7,8 %
Španielsko Criteria Caixa 7,8 %
Zdroj: Európsky bankový úrad, Bloomberg

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #eurozóna #recesia #Európsky bankový úrad