Štát podporí výrobu mlieka nepriamo cez zber dát

Štát poskytne slovenským chovateľom dojníc sumu 33 miliónov eur. Ministerstvo financií vyčlenilo na pomoc 30 mil. eur a MPRV SR tri milióny eur.

03.08.2016 17:17
debata

Peniaze nebudú smerovať priamo na produkciu mlieka, lebo by sa to považovalo za nedovolenú štátnu pomoc. Prvovýrobcovia majú štátne financie použiť na zber dát, ktoré bude ministerstvo analyzovať cez štátny podnik Plemenárske služby SR (PS SR).

Plemenárske služby poslali všetkým chovateľom na Slovensku spolu 2 692 zmlúv, aktuálne prebieha ich uzatváranie. Všetci oprávnení chovatelia môžu vyplniť dotazník, ktorý zbiera informácie o zastúpení hospodárskych zvierat a ich kategórií na chove, zootechnickej činnosti, produkcii mlieka, reprodukčných a ekonomických ukazovateľov či informácií o pôde a o zamestnancoch. Podľa rezortu pôdohospodárstva poskytnuté informácie poukážu na oblasti, ktoré sa budú musieť pre zlepšenie konkurencieschop­nosti v systémoch chovov dojníc zmeniť.

Zmluvu s PS SR uzavrela ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná 15. júla. Podľa jej vyjadrení tento projekt „umožní stanoviť nevyhnutné kroky pre dlhodobo udržateľný a konkurencieschopný sektor prvovýrobcov na Slovensku“. Predmetom zmluvy s PS SR je aj podpora zamestnanosti v živočíšnej výrobe, osobitne v kategórii chovu dojníc. Od prvovýrobcu si vyžaduje záväzok minimálne 12-mesačnej viazanosti počtu stavov dojníc.

Začiatok zberu dát a vyplácania prostriedkov je plánovaný na prvé augustové týždne tohto roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mlieko