Hotelovú legendu predali

Bratislavský hotel Carlton, v ktorom strávil noc aj spisovateľ Jules Verne, má nového majiteľa. Od prvého augusta vlastnia luxusný hotel partneri zo slovenskej IT firmy Eset Rudolf Hrubý a Maroš Grund, ako aj majiteľ spoločnosti Arthur Real Estate Group Erik Mikurčík.

04.08.2016 14:00
magazin, hotel, carlton Foto: ,
Historický hotelový komplex Carlton v centre Bratislavy predali americkí investori slovenským partnerom.
debata (15)

"Cieľom nových majiteľov je pokračovanie v rozvoji hotela, jeho prepojenie so Slovenskou národnou galériou a dostavba priľahlej administratívnej budovy Mostová 4,” uviedla konateľka Carlton Property Zuzana Kalmanová. Podľa nej chcú noví majitelia komplex na Hviezdoslavovom námestí v Starom Meste zapojiť do kultúrneho a spoločenského života.

Noví vlastníci nahradili doterajšiu skupinu amerických investorov, ktorých viedol Eric Assimakopoulos. Spoločnosť Eset, známa najmä z IT sektora, transakciu priamo nekomentovala, s tým, že sa jej priamo netýka. Predstavitelia Esetu sa v posledných prezidentských voľbách netajili podporou kandidatúry Andreja Kisku a v kuloároch sa hovorí, že majú ambíciu založiť si politickú stranu.

Arthur Real Estate Group má založený svoj vlastný realitný fond, v ktorom združuje rôzne bytové, obchodné a kancelárske priestory na predaj alebo prenájom. Príkladom sú nehnuteľnosti v komplexe Tammi, Villinki, Podkolibská rezidencia, Stein, Tarjanne, byty a iné obchodné priestory v centre hlavného mesta. „Partneri Esetu dlhodobo prezentujú svoju víziu a svoj postoj investovať na Slovensku a nevyvážať svoj kapitál do zahraničia. Cez nehnuteľnosť, akou je Carlton komplex, veria, že pomôžu k rozvoju centra hlavného mesta a k ďalšiemu zviditeľneniu Slovenska vo svete,“ odkázal Mikurčík vo svojom stanovisku. Erik Mikurčík stojí aj za firmou Arthur DS, ktorá vlani figurovala v kauze inej lukratívnej budovy v centre Bratislavy. Mikurčík obhajoval zámer Arthur DS, podľa ktorého mal v budove Domu spisovateľov na Laurinskej ulici vzniknúť nočný striptízový klub.

Suma, za akú noví vlastníci získali hotel Carlton, nie je známa. Objem investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku dosiahol v prvej polovici tohto roka takmer 390 miliónov eur, čo je takmer 90 percent celkového objemu oproti vlaňajšku. „Predaj hotela Carlton potvrdzuje rastúci dopyt lokálnych i zahraničných investorov po prvotriednych nehnuteľnostiach, ktoré sa nachádzajú v atraktívnych lokalitách. Ide o špičkový hotel v exkluzívnej lokalite v srdci Bratislavy, ktorý má dlhodobo silnú pozíciu na bratislavskom hotelovom trhu,“ dodal Ján Kulhánek z realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

Komplex Carlton tvorí v súčasnosti vyše 60-tisíc štvorcových metrov zastavanej plochy vrátane hotela, kasína, obchodov, kancelárskych priestorov a podzemného parkovania. História legendárneho bratislavského hotela siaha až do 13. storočia, keď na tomto mieste stál hostinec U labute. Svoj súčasný názov získal začiatkom 20. storočia na počesť bývalých majiteľov Karla Palugyaya (Carl) a jeho manželky Antónie (Ton-ka). Hotel navštívil napríklad aj vynálezca žiarovky Thomas Alva Edison, autor teórie relativity Albert Einstein či americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Eset #majitelia #Carlton #Arthur Real Estate Group