Brexit zvyšuje Európanom školné

Desiatky slovenských študentov každý rok odchádzajú za štúdiom na britské univerzity. Z nich si odnášajú buď bakalárske, magisterské, či doktorandské tituly, alebo rôzne diplomy.

05.08.2016 14:00
univerzita, veľká británia, brexit Foto:
Podľa údajov britskej vlády aktuálne študuje bakalársky program na britských univerzitách 1,8 miliónov Britov, 125 tisíc študentov z EÚ a 312- tisíc študento z krajín mimo únie.
debata (11)

Po výsledkoch britského referenda o zotrvaní alebo odídení krajiny z Európskej únie, ktoré hovoria v prospech tzv. brexitu, sa Slovákom na tamojších vysokých školách školné predraží.

Britské univerzity už na svojich webových stránkach informujú, že školné na akademický rok 2016/2017 bude ešte v pôvodných sumách, ktoré zvýhodňujú študentov z únie, no od budúceho roka musia pristúpiť k zvyšovaniu ceny.

Momentálne študenti, ktorí sa rozhodnú študovať práve v Anglicku, zaplatia ročné školné v sume 9-tisíc libier. Na štúdium si však môžu ako občania EÚ vziať od britskej vlády pôžičku, ktorú budú splácať po tom, čo sa zamestnajú, a ich príjem bude vyšší ako 1 457 libier (1 722 eur) mesačne. Ak by v budúcnosti pre vážnu chorobu alebo zranenie nemohli splácať svoj dlh voči britskej vláde, tá im pôžičku odpustí, resp. dlžobné bremeno sa neprenesie na ich rodinných príslušníkov. Univerzity zatiaľ nevedia povedať, či Británia aj po brexite ponechá tieto výhody európskym študentom.

„Británia si zvolila odchod z Európskej únie. Nateraz nie je isté, ako bude dlho trvať proces odchodu a aký dosah to bude mať na vyššie odborné vzdelanie, školné či pôžičky. University of Cambridge však ponecháva pre študentov z Británie a únie, ktorí už študujú na univerzite alebo sú prijatí v akademickom roku 2016/2017, školné v doterajšej hodnote a bude sa riadiť ešte stále aktuálnymi britskými nariadeniami,“ uvádza University of Cambridge na svojej webovej stránke. V prípade, že by sa po brexite nastavila spolupráca únie a Británie na nórsky model, na pôžičky od britskej vlády by museli aj slovenskí študenti zabudnúť.

Podľa údajov britskej vlády aktuálne študuje bakalársky program na britských univerzitách 1,8 milióna Britov, 125-tisíc študentov z EÚ a 312-tisíc študentov z krajín mimo únie. Práve tí teraz platia dvojnásobné školné v porovnaní s európskymi študentmi. V niektorých prípadoch sa školné pre nich šplhá až k hranici 15-tisíc libier ročne.

Navyše kým sa nezačnú vyjednávania o brexite, ktoré by sa mali začať v budúcom roku a trvať budú minimálne dva roky, britskí výskumníci sa nedostanú k európskym fondom. Podľa prieskumu spoločnosti Russell Group Universities už boli viaceré univerzity požiadané zo strany EÚ, aby opustili európske projekty alebo sa vzdali ich vedenia, nakoľko predstavujú finančné riziko. Inými slovami, britský podiel spolufinancovania je v týchto časoch ohrozený. Týka sa to prestížnych univerzít v Cambridgei, Edinburghu či Oxforde. Britské univerzity z európskych programov, ako je napríklad Horizont 2020, čerpali na výskum ročne okolo 1¤miliardy libier. Denník The Guardian tvrdí, že nastáva obdobie diskriminácie britských výskumníkov a ich projektov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Veľká Británia #univerzity #Brexit