Slovenská sporiteľňa zarobila o polovicu viac ako vlani

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla v prvom polroku konsolidovaný čistý zisk v sume 134,6 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 49,4 %.

05.08.2016 10:39
debata (14)

“Naše výsledky výrazne ovplyvnili dve jednorazové transakcie, a to predaj našej účasti v spoločnosti Visa Europe a založenie spoločného podniku Global Payments,” zhodnotil výsledky Štefan Máj, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Čistý úrokový výnos bol v objeme 231,5 mil. eur, čo je zhruba rovnaká hodnota ako v prvom polroku vlaňajška. Stabilný vývoj dosiahla banka najmä vďaka medziročnému nárastu objemu poskytnutých úverov klientom, ako aj meniacej sa štruktúre depozitných produktov. Čistý príjem z poplatkov a provízií vzrástol medziročne o 3,5 % na 64,7 mil. eur. Tento nárast bol ovplyvnený jednak zvýšenou úverovou činnosťou ako aj väčším počtom transakcií klientov spojených s prevodom peňažných prostriedkov.

Prevádzkové náklady sa v medziročnom porovnaní mierne zvýšili z úrovne 131,4 mil. eur na 135,8 mil. eur. Na priaznivej úrovni sa ich podarilo podľa vyjadrení sporiteľne udržať aj napriek zaúčtovanému ročnému príspevku do Fondu ochrany vkladov pre rok 2016 v hodnote 2,5 mil. eur, čo je o 1,3 mil. eur viac ako v prvom polroku roku 2015. Celková odvodová povinnosť, ako banková daň, príspevok do Fondu ochrany vkladov a príspevok do Rezolučného fondu, dosiahla hodnotu 18,8 mil. eur, pričom v prvom polroku vlaňajška to bolo 15,2 mil. eur.

Celkový jednorazový výnos z predaja účasti vo firme Visa Europe dosiahol 26,8 mil. eur. V rámci ostatných prevádzkových výnosov banka vykázala mimoriadny výnos v hodnote 14,5 mil. eur, ktorý vznikol vkladom časti podniku týkajúceho sa platobných terminálov a transakcií do novovzniknutej spoločnosti Global Payments, s.r.o. Tá vznikla ako spoločný podnik, ktorý bude poskytovať platobné služby pre obchodníkov v Českej republike, Rumunsku a Slovenskej republike.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovenská sporiteľňa