Nemecké veterníky trápia aj slovenských energetikov, ale zvládajú to

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) stále musí zápasiť s neplánovanými tokmi elektriny, ktoré môžu ohroziť jej spoľahlivosť a bezpečnosť.

05.08.2016 13:09
debata

Dokonca môžu vyvolať až úplný výpadok elektriny, takzvaný blackout. Podľa riaditeľa sekcie riadenia SED Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Františka Pecha, našej prenosovej sústave sa zatiaľ neplánované toky darí zvládnuť, prenos elektriny tak nie je ohrozený.

„Na tento problém dlhodobo upozorňujeme aj v spolupráci so susednými prevádzkovateľmi regiónu V4“ uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk Pecho.

V tomto roku sa ukončila realizácia dlhodobo avizovaného projektu, ktorý má aspoň čiastočne zabrániť neplánovaným tokom elektriny.

„Poľskí energetici uviedli do prevádzky špeciálne transformátory, ktoré odkláňajú časť výkonu. V Čechách by sa malo podobné zariadenie uviesť do prevádzky v decembri tohto roku. Môžeme konštatovať, že už poľské transformátory spôsobili zníženie kruhových tokov uzatváraných cez slovenskú prenosovú sústavu,“ dodal Pecho.

Neplánované toky elektriny vyvoláva nedostatočná infraštruktúra niektorých prenosových sústav, ako aj rozvoj veterných a fotovoltických zdrojov v severovýchodnej časti Nemecka, kde je nedostatočné sieťové prepojenie smerom na juh a západ, takže elektrina smeruje do Poľska a Čiech.

„Ďalším podstatným faktorom spôsobujúcim kruhové toky aj v našom regióne je spôsob alokácie cezhraničnej kapacity v rámci spoločnej nemecko-rakúskej obchodnej zóny, kedy je kapacita prideľovaná automaticky, bez ohľadu na vplyv prenosov na okolité sústavy. Logicky sa potom elektrina prenáša tou časťou prepojeného systému, ktorá je lepšie vybudovaná. Zjednodušene povedané, na časť obchodov s elektrinou medzi nemeckou a rakúskou obchodnou zónou je využívaná prenosová infraštruktúra okolitých krajín,“ konštatoval Pecho.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #SEPS