OH v Riu priťahujú pozornosť kyberzločincov

Olympijské hry v brazílskom Riu priťahujú pozornosť kyberzločincov, ktorí využívajú globálny rozsahu hier.

07.08.2016 09:56
debata

OH sú príležitosťou pre predaj falošných vstupeniek, spamovanie, infikovanie webových stránok alebo zneužívania bankomatov. Vyplýva to z informácií firiem Trend Micro, Kaspersky Lab a DCIT.

OH so sebou prinášajú veľké množstvo zneužiteľných informácií a zločinci sa ich snažia získať pomocou spamu, phishingu alebo kampaní na sociálnych sieťach. Olympijské hry sú vo svojom rozsahu globálne a teda aj kyberútoky majú celosvetový dosah. Brazílski hackeri sú navyše známi svojou špecializáciou na bankové podvody, pri ktorých im pomáha aj nedôsledná legislatíva.

„Pre samotné olympijské hry a ich účastníkov nebudú hackeri určite tou hlavnou hrozbou. Dá sa ale očakávať tradičný výskyt vírusov, podvodných stránok, súťaží, falošných mobilných aplikácií, a iného škodlivého software s olympijskou tematikou. Možno predpokladať, že množstvo týchto útokov bude založených na inštalácii aktuálne obľúbených vírusov z kategórie ransomware, ktoré zašifrujú dáta používateľa a ponúknu mu šancu získať dáta späť po zaplatení výpalného, ​“ uviedol odborník na počítačovú bezpečnosť z firmy DCIT Karel Miko.

Kaspersky Lab varuje pred falošnými vstupenkami na olympiádu v Riu. Medzinárodné podvodné skupiny stoja nielen za falšovaním vstupeniek na OH, ale aj za rozosielaním spamov. Experti spoločnosti zaznamenali prvé spamy, ktoré spomínajú OH, už začiatkom roka 2015. Väčšinou boli v angličtine alebo v portugalčine.

V súvislosti s olympijským dianím budú vznikať legitímne vyzerajúce stránky a realisticky pôsobiace adresy pomáhajú zmiasť potenciálnu obeť a prinášajú kyberzločincom veľké zisky pri využívaní phishingu. Fanúšikovia v eufórii z objavu lacných vstupeniek neuvážene vypĺňajú svoje osobné aj platobné údaje, alebo dokonca rovno plata za neexistujúci výhodný nákup. Tých, ktorí športové dianie sledujú z domova, lákajú falošné internetové odkazy na stránky so škodlivým obsahom. Tím spoločnosti Kaspersky Lab stále objavuje a blokuje podvodné domény s falošnými lístkami, ktoré obsahujú pojmy „rio“ alebo „rio2016“.

Olympijské hry sa podľa správy Trend Micro presunuli na sociálne siete a s nimi aj kyberzločinci. O predchádzajúcich Letných olympijských hrách v Londýne v roku 2012 sa hovorilo ako o „najsociálnejších“ a prvých vysielaných na internete v reálnom čase. Táto udalosť prvýkrát naplno využila potenciál sociálnych sietí.

Kyberhrozby nie sú obmedzené iba na prostredie internetu. Zločinci prichádzajú so stále novými spôsobmi, ako zneužiť elektronické zariadenie aj v offline svete. Využívajú k tomu napríklad bezplatné nabíjací USB stanice pre mobilné telefóny, ktoré útočníkom umožňujú pripojiť sa na mobilné zariadenia a získať prístup k osobným údajom, nainštalovať do zariadenia vírus alebo dokonca získať do určitej miery kontrolu nad zariadením. Stále kreatívnejšie sú tiež podvody na bankomatoch, ktoré sa vyvinuli od hackovanie klávesnice k sofistikovanejším bankomatovým programom, ktoré ani nevyžadujú fyzický prístup.

Organizátori hier sa zaviazali v miestach konania poskytnúť bezplatnú Wi-Fi sieť, ktorá sa skladá zo 7000 prístupových bodov. Je lákavé pripojiť sa k bezplatnej sieti, čo kyberzločinci vedia a budujú preto falošné prístupové body, ktoré umožňujú kradnúť citlivé údaje.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #hacker #Rio 2016 #kybernetická bezpečnosť