Automobilovému sektoru v Európe sa darí

Riziko insolventnosti sa v automobilovom priemysle v Európe znížilo. Uviedla to spoločnosť Coface, podľa ktorej má na tom zásluhu obnovená dôvera domácností aj firiem.

09.08.2016 12:52
debata

Okrem automobilového sektora z rastu spotreby domácností ťaží aj sektor informačných a telekomunikačných technológií. Obom odvetviam firma Coface zlepšila stupeň rizikovosti na nízky.

Z rastu registrácií nových vozidiel ťažia nielen výrobcovia, ale aj spoločnosti z odvetvia hutníctva. Hoci hutníctvo sa stále spája s vysokým rizikom, posúdenie rizika sa zlepšilo vďaka automobilovému priemyslu a stavebníctvu. Mierne zlepšenie v sektore stavebníctva zo začiatku roka potvrdzuje medziročný nárast stavebných povolení v západnej Európe. V Španielsku to bolo 35 percent, v Nemecku 12,5 percenta a vo Francúzsku 7,6 percenta, čím sa riziko v tomto sektore zlepšilo na mierne.

Ako informovala Coface, situácia vo Veľkej Británii sa po brexite zhoršuje. Podľa vyjadrení spoločnosti, sektor stavebníctva, ktorý predstavuje 6,1 percenta hrubého domáceho produktu, bude vzhľadom na oslabenie libry z krátkodobého hľadiska zaťažený rastúcimi dovoznými cenami. Obchodné bariéry môžu negatívne ovplyvniť aj farmaceutický a automobilový sektor, keďže tovar z týchto odvetví je určený najmä na export.

V správe zverejnenej spoločnosťou Coface sú najrizikovejšími štáty Latinskej Ameriky. Odvetvia energie, ocele a stavebníctva bojujú s veľmi vysokým rizikom nesplácania pohľadávok medzi firmami. V Brazílii si polepšil papierensky a drevársky sektor. Počas prvých piatich mesiacov roku 2016 sa vývoz zvýšil o 10 percent, čím sa riziko v oboch odvetviach znížilo na mierne.

Globálna spoločnosť Coface sa zaoberá poskytovaním poistných pohľadávok, poradenstva pri riadení rizikových pohľadávok a platobnej neschopnosti klientov. V roku 2015 skupina zvýšila svoj konsolidovaný obrat na 1,49 miliardy eur. Zamestnáva 4 500 pracovníkov. Na Slovensku pôsobí Coface Slovensko od roku 1993.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky