Turisti dávajú prednosť Britom pred Francúzmi

Bezpečnostné riziká, ktoré vo Francúzsku pretrvávajú už niekoľko mesiacov, sa podpísali pod nižšiu návštevnosť tejto doteraz veľmi obľúbenej dovolenkovej destinácie. Súčasný stav nahráva najmä Veľkej Británii, ktorú si na poznávací zájazd či dovolenku volí čoraz viac turistov.

10.08.2016 15:00
Londýn, Anglicko, Veľká Británia, turizmus,... Foto:
Teroristické útoky vyháňajú turistov z Francúzska na poznávacie zájazdy do Veľkej Británie.
debata (2)

Britom pomáha aj slabšia libra, ktorá pobyty v krajine výrazne zlacnila. Trend baliť si kufre viac do Londýna potvrdzujú aj slovenské cestovky. „Môžeme potvrdiť zvýšený záujem o poznávací zájazd do Londýna, kde sme pridali aj nový termín a navýšili kapacity aktuálnych termínov,“ povedal Dávid Gavaľa, riaditeľ cestovnej kancelárie Daka.

Podľa francúzskeho štátneho tajomníka Matthiasa Fekla, ktorý má v agende propagáciu cestovného ruchu, počas prvého polroka tohto roka strávilo noc vo francúzskych hoteloch v priemere o 10 percent zahraničných turistov menej v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Krajina galského kohúta prišla hlavne o najbohatších turistov z USA, Japonska a iných častí Ázie. Zmena v cestovateľskom správaní turistov sa prejavila bezprostredne po teroristických útokoch, ktoré sa odohrali vlani v Paríži a tento rok v letovisku Nice. Podľa predajcu leteniek a zájazdov Pelikan.sk klesol po minuloročných útokoch v Paríži dopyt po letenkách asi o 30 percent. Po piatich až šiestich týždňoch sa však predaj vrátil späť do pôvodných koľají.

Hovorca Pelikan.sk Patrik Vaš tvrdí, že letenky do Francúzska sa síce teraz predávajú stabilne, no slovenských dovolenkárov je tento rok v Nice predsa len o niečo menej. „Záujem Slovákov o cestovanie do Nice môže byť po útokoch o niečo nižší. Na základe analýz po útokoch v Paríži či v Bruseli si však nemyslíme, že tento jav bude pretrvávať dlho. Predaj leteniek do Francúzska sa však drží na rovnakej úrovni ako v roku 2015,“ doplnil Vaš. Pre viaceré cestovky je francúzske letovisko Nice len okrajovým produktom, no v ponuke ho majú aj po útokoch. „Mali sme však pár klientov, ktorí si túto destináciu zmenili za inú cieľovú destináciu a, samozrejme, je teraz menší dopyt po pobytových alebo poznávacích zájazdoch vo Francúzsku,“ povedala Hana Ivanová z oddelenia marketingu cestovnej kancelárie Firo Tour.

Útoky vo Francúzsku uštedrili ranu nielen turizmu, ale aj miestnym obyvateľom. Radnica francúzskeho mesta Lille z bezpečnostných dôvodov zrušila jeden z najväčších blších trhov na svete, ktorý sa mal konať prvý septembrový víkend. Podujatie La Braderie de Lille ročne priláka množstvo ľudí, pričom len vlani sa na ňom zúčastnilo 2,5 milióna návštevníkov a 10-tisíc vystavujúcich. V meste La Baule, kde je pobrežie podobné ako v Nice, zase pravicový starosta Yves Métaireau zrušil slávnostný ohňostroj naplánovaný na 15. augusta, aby „verejnosť nebola vystavená riziku“. Život sa po útokoch spomalil aj v metropole Francúzska. Portál France 24 píše o tom, že zisky v kaviarni Café le Dome v tesnej blízkosti Eiffelovej veže klesli v uplynulých 10 mesiacoch až o 40 percent.

Alternatívou sa pre európskych cestovateľov, vrátane slovenských, stala Veľká Británia, ktorá sa po britskom referende, v ktorom si Briti zvolili odchod krajiny z Európskej únie, stala cenovo prístupnejšia. Rezervácie letov do Spojeného kráľovstva sa podľa analytickej spoločnosti ForwardKeys počas štyroch týždňov po referende medziročne zvýšili o 4,3 percenta. „Najpriaznivejší menový kurz za niekoľko desiatok rokov je pravdepodobne hlavným motorom rastu rezervácií do Británie,“ uviedla podľa BBC firma. „V najbližších mesiacoch naše údaje ukážu, či sa toto oživenie udrží,“ dodala.

Británia má okrem toho za sebou rekordný rok. Vlani prišlo do krajiny 36,1 milióna zahraničných návštevníkov, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o päť percent. „Vyšší záujem o cesty do Veľkej Británie je ovplyvnený okrem nízkych cien leteniek tiež tým, že slovenskí cestovatelia využívajú výhodný kurz libry. Vďaka tomu ich dovolenka vyjde v priemere o desiatky až stovky eur lacnejšie,“ uzavrela Věra Janičinová, riaditeľka predaja leteniek zo spoločnosti Student Agency. Podľa nej vzrástol predaj leteniek na Britské ostrovy za posledné mesiace medziročne o 15 percent.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #turizmus