Zamestnanci Svetovej banky kritizujú, že im šéfujú len Američania

Svetová banka (SB) trpí "krízou vedenia" a mal by sa zmeniť spôsob výberu jej prezidenta. Inak hrozí, že sa táto inštitúcia pre boj s chudobou stane na medzinárodnej scéne "anachronizmom". V otvorenom liste to tvrdí združenie zamestnancov banky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

11.08.2016 08:29
debata (8)

„Bránime princípy dobrej správy, transparentnosti, rôznorodosti, medzinárodnej súťaže a výberu na základe zásluh. Bohužiaľ žiadny z týchto princípov nebol uplatnený pri menovaní predchádzajúcich prezidentov Svetovej banky,“ píše sa v liste.

Podľa nepísaného pravidla sa do čela banky vždy dostal Američan, zatiaľ čo Európania pravidelne obsadzujú najvyšší post v Medzinárodnom menovom fonde.

„Desaťročia sme akceptovali tajné dohody, ktoré viedli k tomu, že 12-krát za sebou bol menovaný (do čela banky) Američan. To sa musí zmeniť,“ žiadajú zamestnanci banky sídliacej vo Washingtone. Podľa nich je potrebné výber prezidenta SB otvoriť pre rôznych zahraničných kandidátov transparentne hodnotených podľa jasných profesijných kritérií.

Banka uviedla, že zástupcovia členských štátov už v roku 2011 prijali pravidlá zabezpečujúce, aby výber šéfa inštitúcie bol „otvorený, založený na zásluhách a transparentnosti“. Tieto pravidlá boli podľa hovorcu SB použité aj v roku 2012, keď sa do čela banky dostal jej súčasný prezident a favorit USA Jim Yong Kim. Ten mal vtedy prvýkrát aj protikandidáta, ktorým bol bývalý minister financií Nigéria. Kórejsko-americkému lekárovi Kimovi sa mandát skončí v júli budúceho roka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka