Bratislava je magnetom pre developerov

Hlavné mesto láka čoraz viac investorov zo zahraničia, ktorí chcú preinvestovať svoje peniaze do obchodných centier, hotelov či kancelárskych a logistických priestorov. Len za prvý polrok sa na Slovensku podľa realitno-poradenskej spoločnosti JLL preinvestovalo celkovo 310 miliónov eur, z čoho veľkú časť zhltol práve bratislavský realitný trh.

11.08.2016 16:00
Bratislava, central, nákupné centrum, investori Foto: ,
Bratislava je lákadlom pre zahraničných investorov. Od začiatku roka je vlastníkom nákupného strediska Central nemecký fond Allianz Real Estate.
debata (13)

Ak budú investície do konca roka pribúdať, krajina môže prekonať svoj doterajší rekord z roku 2014. Vtedy sa na trhu s komerčnými nehnuteľnosťami podarilo urobiť obchody spolu za 610 miliónov eur. „Očakávame, že počet transakcií, ako aj objem investícií prekročí minuloročné úrovne. Do konca roka predpokladáme rast investičnej aktivity od nových hráčov, ako aj od etablovaných lokálnych a medzinárodných investorov,“ povedal konateľ a vedúci investičného oddelenia JLL Slovensko Miroslav Barnáš.

Tento rok sa začal veľkou transakciou, keď slovenský developer, spoločnosť Immocap, predal nákupné centrum Central nemeckému fondu Allianz Real Estate. Podľa Petra Lukeša, ktorý predsedá predstavenstvu v spoločnosti Immocap, išlo o strategický predaj a Central sa predával vo výbornej kondícii. Nákupno-zábavné centrum na bratislavskom Trnavskom mýte kúpil nový majiteľ za 175 miliónov eur. Husársky kúsok sa však podaril írskemu developerovi Ballymore v roku 2014 pri predaji konkurenčného strediska Eurovea. Za obchodné centrum v hlavnom meste zaplatil slovenský finančník Peter Korbačka zo skupiny J&T Real Estate astronomických 360 miliónov eur.

Analytici sa zhodujú v tom, že pri rozhodovaní, kam umiestniť investíciu, zohráva čoraz významnejšiu úlohu lokalita. Platí, že centrálnejšie nehnuteľnosti sú preferovanejšie. „Postupné zahusťovanie zástavby a znižovanie počtu bytov a administratívnych priestorov sa už v blízkej budúcnosti prejaví zvýšeným tlakom na development doteraz nezastavaných oblastí, a to hlavne v centrách miest,“ pokračoval šéf oddelenia investičného majetku zo CBRE Slovensko Marián Mlynárik.

Aktivity developerov však so sebou prinášajú do prostredia dodatočnú záťaž. Na pleciach samospráv ostalo neraz budovanie ciest či chodníkov, ako aj stavba škôlok. Kým doteraz museli na tieto projekty nájsť obce prostriedky zo svojho rozpočtu, od Nového roka sa má situácia nakloniť v ich prospech.

Noví investori budú musieť obci odviesť špeciálnu daň, ktorej výšku si obec určí sama. Výška tzv. poplatku za rozvoj sa má pohybovať od 10 do 35 eur/m2 zastavanej plochy. Poplatok sa má týkať nielen nových stavieb, ale aj rekonštrukcií. Predseda Inštitútu urbánneho rozvoja Roman Talaš zdôraznil, že rozvoj územia musí prebiehať v rovnováhe medzi záujmami investorov, samosprávy a občanov. „Ak je táto rovnováha narušená, vznikajú zbytočné problémy a komplikácie, ktoré spomaľujú rozvoj sídiel a mestá nefungujú efektívne,“ dodal Talaš.

Veľký potenciál majú podľa CBRE aj dopravné uzly v podobe veľkých autobusových a vlakových staníc. Pri hlavnej autobusovej stanici Mlynské Nivy v Bratislave je aktuálne rozostavaný administratívny komplex Twin City z dielne HB Reavis, ktorý pozostáva z troch samostatných kancelárskych blokov a plánovanej 23-poschodovej Twin City Tower. Developer plánuje obnoviť aj samotnú autobusovú stanicu, kde vytvorí 70-tisíc m2 obchodných priestorov.

Zahraniční investori vidia potenciál aj v logistike. V tomto roku vstúpila na slovenský trh investičná skupina Blackstone prostredníctvom svojej platformy Logicor, a to kúpou logistického parku LogCenter Nové Mesto od rakúskeho developera Immofinanz. V druhom kvartáli predal investor HB Reavis priemyselné a logistické portfólio skupine Macquarie Infrastructure & Real Assets za 79 miliónov eur. Portfólio tvoria štyri logistické parky nachádzajúce sa v Rači, vo Svätom Jure, v Malom Šariši a Mošnove pri Ostrave, píše sa v štatistike spoločnosti JLL.

Od minulého týždňa má nového majiteľa aj bratislavská hotelová legenda v centre mesta, hotel Carlton. Od prvého augusta ho vlastnia partneri zo slovenskej IT firmy Eset Rudolf Hrubý a Maroš Grund, ako aj majiteľ spoločnosti Arthur Real Estate Group Erik Mikurčík. Luxusný hotelový komplex získali od skupiny amerických investorov, ktorých viedol Eric Assimakopoulos, za nezverejnenú sumu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #investori #priestory #investovanie #nákupné centrum