Google dostal v Rusku pokutu za Android

Ruský protimonopolný úrad (FAS) vymeral americkej internetovej spoločnosti Google pokutu 438 miliónov rubľov (približne 6 miliónov eur) za porušovanie protimonopolných pravidiel na trhu s mobilnými telefónmi a počítačovými tabletmi.

12.08.2016 08:08
debata (5)

Oznámil to vo štvrtok úrad. FAS už vlani dospel k záveru, že spoločnosť Google zneužila dominantné postavenie svojho operačného systému Android.

Firma podľa úradu porušila zákony, pretože od výrobcov mobilných zariadení využívajúcich Android požadovala predinštalovanie niektorých aplikácií. FAS sa týmto prípadom zaoberal na základe sťažnosti ruskej spoločnosti Jandex, ktorá je na ruskom trhu jednotkou medzi internetovými vyhľadávačmi.

Google uviedol, že od úradu dostal o pokute správu. Dodal, že rozhodnutie úradu preskúma, a potom rozhodne o svojom ďalšom postupe.

Google má teraz podobné problémy s antimonopolnými regulátormi v Európskej únii. Európska komisia firmu v apríli v súvislosti so systémom Android obvinila zo zneužívania dominantného postavenia na trhu. Google podľa komisie požadoval mimo iného predinštalovanie svojho vyhľadávača a webového prehliadača.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Rusko #android