Motoristom opäť zlacnie tankovanie

Slovenským motoristom v najbližších týždňov opäť klesnú náklady na tankovanie. Ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach pokračujú v poklese, za ktorým stojí stále prebytok ropy na svetových trhoch.

14.08.2016 17:00
debata (7)

Podľa v piatok zverejnených údajov Štatistického úradu SR sa priemerné ceny 95-oktánového benzínu na Slovensku za ostatný týždeň znížili o 0,004 eura na 1,192 eura za liter. V prípade nafty ide o zlacnenie o 0,015 eura na 1,022 eura za liter. „V najbližších dvoch týždňoch očakávame na Slovensku ďalší pokles cien benzínu i nafty o niekoľko centov,“ komentuje ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zo súčasnej situácie na trhu s ropou síce profitujú motoristi, nakoľko od druhej polovice roka 2014 tankujú benzín a naftu za pomerne nízke ceny, no štáty, ktoré sú od príjmov z ropy mimoriadne závislé, trpia finančnými suchotami. Najnovšie krajiny, ktoré sú združené v OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) sa plánujú mimoriadne začiatkom septembra stretnúť, aby hovorili o obmedzení ťažby. To by malo opätovne vyšvihnúť nahor aj ceny pohonných hmôt na pumpách. Ich stretnutie, tentoraz v Alžírsku, sa bude konať vo veľkom predstihu pred pôvodne naplánovanou novembrovou schôdzkou. Podľa analytikov však pravdepodobne k žiadnej dohode nedôjde, a krajiny v snahe udržať si svoj trhový podiel budú pokračovať v nadprodukcii. Cena ropy však napriek tomu v posledných dňoch mierne rástla.

„Ropné benchmarky Brent a WTI reagovali na slová saudskoarabského ministra pre energetiku. Khalid al-Falih povedal, že členovia OPEC, ako aj nečlenovia budú na neformálnom stretnutí v septembri rokovať o situácii na trhu vrátane krokov potrebných na stabilizáciu trhu. Al-Falihove slová tak vyvolali špekulácie, že OPEC môže pristúpiť k obmedzeniu ťažby,“ tvrdia analytici J&T Banky.

Rusko, najväčší svetový producent ropy, však dlhodobo odmieta zmraziť svoju produkciu. Urobí tak len pod podmienkou, že k tomu pristúpia všetci členovia OPEC aj ropné mocnosti mimo organizácie. Saudská Arábia, ktorá stojí na čele OPEC, vyvolala cenovú vojnu pred dvoma rokmi v snahe vytlačiť z trhu alternatívnych bridlicových ťažiarov, ktorých momentálny stav finančne ruinuje. Pre nich sú prijateľné ceny niekde okolo 60–65 dolárov za barel. Cena ropy Brent sa aktuálne pohybuje na úrovni maximálne 43 dolárov za barel. Ešte pred dvoma rokmi stála 115 dolárov za barel.

V súčasnosti sa každý deň nad rámec toho, čo trh je schopný absorbovať, ťaží takmer o dva milióny barelov ropy viac. Okrem toho na nízke ceny ropy tlačia ďalšie faktory ako nepokoje na Blízkom východe, bezpečnostná situácia vo svete, spomaľujúce hospodárstvo Číny, zrušenie embarga na export ropy z Iránu a neistota spojená s voľbou Britov v nedávno konanom referende. V ňom si zvolili, že chcú opustiť Európsku úniu.

„Brexit zvyšuje politickú nestabilitu v celej Európe, ozývajú sa silnejšie nacionalistické hlasy. To môže viesť k ďalším referendám v Európe, čo predstavuje negatívny scenár pre ekonomický rast krajín a následne to spôsobí nižší dopyt po rope v dlhodobejšom horizonte,“ povedal pre agentúru Reuters Tamas Varga, analytik londýnskej maklérskej spoločnosti PVM. Britská banka Barclays z dôvodu výsledkov referenda a možného brexitu znížila svoje odhady ceny ropy na tento rok zo 44 dolárov za barel na úroveň okolo 40 dolárov za barel. V budúcom roku znížila svoju prognózu o tri doláre, teda na úroveň 57 až 60 dolárov za barel. Motivácia k zníženiu kvót bola uplynulý rok pre štáty závislé od príjmov z ropy silná, nakoľko zníženie ťažby čierneho zlata o 10 percent by vyrovnalo ponuku a dopyt a poslalo by to ceny ropy prudko nahor. Pokiaľ by bola cena ropy napríklad 80 dolárov za barel, tržby krajín OPEC by vzrástli takmer o polovicu. Šejkovia však doteraz preferovali skôr zachovanie si dominantného postavenia na trhu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa