Právnici v USA označili Bosch za spolupáchateľa Volkswagenu

Nemecký dodávateľ automobilových súčiastok Robert Bosch sa podieľal na pláne automobilky Volkswagen obchádzať americké zákony o emisiách. Uviedli to podľa agentúry Reuters právnici amerických majiteľov naftových áut značky Volkswagen s nadmernými emisiami. Spoločnosť Robert Bosch bola vraj v tomto dlhodobom podvodnom pláne "vedomým a aktívnym účastníkom".

18.08.2016 08:48
debata (3)

Právnici dotknutých majiteľov áut sa na súde v San Franciscu odvolali na dokumenty, ktoré vraj žalujúcej strane odovzdala samotná automobilka. Väčšina obvinení voči spoločnosti Robert Bosch však vzhľadom na dôvernosť týchto materiálov zostáva pod zámkom, uviedli právnici žalujúcej strany.

„Bosch hral v tomto podvodnom podniku kľúčovú úlohu a pekne z toho profitoval,“ píše sa podľa agentúry Reuters v súdnych spisoch.

Hovorkyňa spoločnosti Bosch bez ďalších podrobností uviedla, že firma berie obvinenia vážne a spolupracuje s niekoľkými inštitúciami. Volkswagen sa k veci odmietol vyjadriť. Uviedol len, že na mnohomiliardové urovnanie žaloby kvôli škandálu s falšovaním testov emisií v jeho vozidlách to nebude mať žiadny vplyv.

Formálne obvinenia voči spoločnosti Bosch zatiaľ vznesené nebolo. Nemeckí vyšetrovatelia ale v decembri uviedli, že skúmajú, či niektorý zo zamestnancov tejto spoločnosti nebol zapletený do škandálu s falšovaním testov emisií v autách od Volkswagenu.

Bosch vyrába riadiacu jednotku motora, ktorá sa často označuje ako „mozog“ motora a ktorú využívajú niektorí poprední svetoví výrobcovia áut vrátane nemeckého Volkswagenu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie #Bosch