Nájomné byty stále chýbajú

Robotník má byt v Rožňave, ale prácu mu ponúkajú v Bratislave. Odmietne ju, lebo ho odrádza bratislavský nájom 200 eur mesačne za izbu. Trvale sa presťahovať nemieni. Riešením by bola väčšia štátna podpora nájomného bývania.

19.08.2016 07:00
byty, stavba, nájomné, dom, Foto: ,
Štát v roku 2017 podporí výstavbu nájomných bytov sumou 40 miliónov eur. V súčasnosti je nájomných bytov nedostatok.
debata (2)

Nájsť na Slovensku z 50-tisíc nájomných bytov jeden voľný je však prakticky nemožné. Od roku 2003 síce v slovenských obciach pribudlo 27-tisíc nových nájomných bytov, ale v navrhovanom rozpočte pre rok 2017 podpora takéhoto druhu bývania nestúpa. Na výstavbu a obnovu bytového fondu vyčlenil štát v budúcom roku 40 miliónov eur, čo je rovnaká suma ako na tento rok.

Z rozpočtu nie je jasné, koľko pôjde na výstavbu obecných bytoviek a koľko na ich rekonštrukciu. Či bytovka v regióne nakoniec vyrastie, závisí aj od finančných možností obce. Ak si obec nájomné byty nemôže dovoliť z vlastných zdrojov, na rad prichádzajú súkromní developeri. Vo Fiľakove má takýmto spôsobom v dvoch rôznych projektoch pribudnúť niečo nad 50 bytov. "Javí sa nám to ako výhodnejšia alternatíva, aby to investor postavil, a keď sa podarí, mesto neskôr od neho byty odkúpi. Riziko, ktoré by inak muselo podstúpiť mesto, tak znáša investor,“ povedal primátor mesta Attila Agócs (nezávislý s podporou Mostu-Híd).

Mesto v súčasnosti vlastní asi len 25 nájomných bytov, keďže väčšinu z nich odkúpili do súkromného vlastníctva ich terajší majitelia. To, že po dvadsiatich rokoch sa vo Fiľakove začne opäť stavať, obyvatelia mesta vítajú. "Sociálne slabší občania, ale aj rodiny s deťmi, ktoré plánujú vlastné bývanie, si začali rýchlo podávať žiadosti. Jeden z developerov má v pláne prerobiť bývalý hotel na mestské byty ešte do konca tohto roka, ďalší z nich začne stavať v dvoch rôznych lokalitách v budúcom roku,“ pokračoval Agócs.

Jedna bytovka s dvadsiatimi bytmi vyjde asi na milión eur a obce v slabších regiónoch tieto peniaze obvykle nemajú. Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) najčastejšie poskytuje úver do výšky 70 percent, pričom na zvyšný podiel môže obec získať štátnu dotáciu. Štát má pritom záujem podporovať menšie byty s priemernou rozlohou do 60 štvorcových metrov. ŠFRB vlani poskytol úver na kúpu alebo výstavbu pre 1973 nájomných bytov. Podľa aktuálneho záujmu by však bolo potrebných najmenej ďalších 5¤000 bytov. Na Slovensku je celkovo 1,9 milióna bytov, no podiel nájomných predstavuje približne 2 percentá z celého bytového fondu. Vo vyspelých západoeurópskych krajinách, ako je Veľká Británia či Nemecko, tvoria nájomné byty až 50 percent z celkového počtu bytov.

Nájomné byty predstavujú odrazový mostík pre mladých ľudí, ktorí dosiaľ nemajú prostriedky na vlastné bývanie. Podmienky na získanie takejto formy bývania sú však relatívne prísne, keďže o sociálny byt sa môžu uchádzať len osoby, ktorých mesačný príjem nepresiahne 594 eur, čo je trojnásobok životného minima. To sa momentálne pohybuje na úrovni 198,09 eura na mesiac. V prípade domácnosti s dvoma dospelými osobami tak ich čistý mesačný príjem nesmie prekročiť 1¤008 eur a pri mladej rodine s jedným dieťaťom to môže byť najviac 1280 eur mesačne.

Výška mesačného nájmu sa následne odvíja od úveru, o ktorý požiada obec, maximálne však 225 eur bez energií. I táto suma je však pre niektorých obyvateľov privysoká. "Mesto v krátkodobom horizonte neuvažuje s výstavbou ďalších nájomných bytov. Tie sú totiž kvôli výške nájmu a nákladov spojených s bývaním nedosiahnuteľné pre cieľovú skupinu sociálne slabších občanov. Sprísnením podmienok prideľovania bytov sa v posledných dvoch rokoch podarilo znížiť počet neplatičov, mestu pre túto kategóriu obyvateľov však chýbajú sociálne byty nižšej kategórie,“ uviedol Vladimír Adamec z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín.

Od bývania v mestských bytoch môže odradiť tiež nájomný charakter bývania, keďže občania ich môžu získať do osobného vlastníctva až po 30 rokoch a nie každému sa chce tak dlho čakať. Pre mnohých obyvateľov je to však jednou z možností, ako dočasne vyriešiť otázku bývania. "Mesto Dolný Kubín vlastní 141 nájomných bytov, všetky sú obsadené. Sčasti nájomníkmi, ktorí spadajú do kategórie sociálneho bývania. Záujem je hlavne o malometrážne byty,“ dodal Adamec.

V roku 2017 má ísť na podporu rozvoja bývania celkovo 132,5 milióna eur, čo je o 13,6 milióna menej ako v tomto roku. V budúcom roku dá štát menej na štátne prémie k stavebnému sporeniu. Naopak, viac prispeje na podporu k hypotekárnym úverom pre mladých, konkrétne 37 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #robotníci #štátna podpora