Inšpekcia dala Kauflandu pokutu

Ďalšia rana pre maloobchodný reťazec Kaufland. Inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR si po prevádzke v Liptovskom Mikuláši vzali na mušku predajňu v Bardejove, kde našli zhnité jahody či pokazenú paštétu a dali reťazcu pokutu milión eur.

21.08.2016 16:00
debata (14)

Od začiatku tohto roka je to pre Kaufland už druhá miliónová pokuta. Nemecký predajca sa proti verdiktu odvolal. „Pokutu udelenú v Bardejove riešime súdnou cestou. Keďže súdne konanie ešte stále prebieha, nechceme sa k danej záležitosti bližšie vyjadrovať,“ odkázala hovorkyňa spoločnosti Júlia Piterková.

Ku kontrole v Bardejove došlo v polovici júna. Inšpektori našli v predajni niekoľko výrobkov po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti a spotreby. Rovnako objavili aj mrazené produkty s poškodeným obalom.

Úrad sa preto rozhodol Kaufland sankcionovať, trest sa však javí ako prísny aj expertom. „Na malom 5,5-miliónovom Slovensku je výška takejto pokuty neprimeraná. Pre malý reťazec by bola takáto pokuta likvidačná, no to práve nechceme, keďže práve oni by mohli predávať najviac domácich produktov,“ povedal analytik zo spotrebnej agentúry Terno Ľubomír Drahovský.

Neprimerane vysoké sankcie musela v minulosti prekonať aj maloobchodná sieť Tesco. Od potravinárov má na konte celkovo päť miliónových pokút. Podľa odborníka však treba rozlišovať medzi udelením a samotnou realizáciou pokuty. „Z predchádzajúceho roka ešte stále nevieme, koľko štát vymohol cez súdne konania. Každý obchodný reťazec, ktorý sa necíti byť vinný, sa odvolá,“ pokračoval Drahovský.

Právo udeliť miliónovú pokutu umožňuje kontrolórom zákon o potravinách v prípade, že reťazec sa dopustí opakovaných prehreškov. „Kontrola potravín a ochrana spotrebiteľa je samozrejme potrebná, no treba vziať do úvahy, či sa to v konečnom dôsledku neminie účinku. Udeľovanie tak vysokých pokút má viac-menej proklamačný charakter,“ dodal Drahovský.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Kaufland