Klub 500 a SOPK kritizujú plánované zmeny daní a odvodov

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Klub 500 majú výhrady k balíku návrhov noviel daňových a odvodových zákonov, ako aj zákonu o správnych poplatkoch.

23.08.2016 14:31
debata (6)

Informovali o tom v utorok zástupcovia SOPK a Klubu 500, podľa ktorých nové návrhy Ministerstva financií SR výrazne zhoršia podnikateľské prostredie na Slovensku.

Séria navrhovaných opatrení v novele daňových odvodov okrem iného zavádza daň z dividend so sadzbou 15 percent. Po novom sa majú zdaňovať aj nevyplatené dividendy za obdobie rokov 2004 až 2016, v ktorom sa daň z dividend neplatila. Podľa predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka to je však porušovanie ústavného práva.

„Nemôžeme súhlasiť s tým, že jedna časť akcionárov, zahraničných investorov bude v zmysle európskych smerníc od dane z dividend na Slovensku oslobodená. Pritom, podľa odhadov, ide o viac ako 90 percent dividend, ktoré zo Slovenska odídu nezdanené,“ dodal Soták. Nová právna úprava totiž upravuje povinnosť platiť daň z dividend len slovenským subjektom.

Prekladaný návrh bude podľa predsedu SOPK Petra Mihóka zneisťovať podnikateľské prostredie na Slovensku, čo môže viesť k odchodu slovenských firiem z trhu. „Máme avíza aj zo zahraničných firiem, najmä v oblasti poisťovníctva a finančného sektora, ktoré začínajú vnímať situáciu negatívne. Môže sa stať, že zo súčasných zahraničných samostatných firiem sa stanú len pobočky týchto inštitúcií. Finančný mechanizmus bude prechádzať úplne iným spôsobom, čo bude mať radikálny dopad aj na príjmy štátneho rozpočtu,“ skonštatoval Mihók.

Zástupcovia podnikateľov žiadajú vytvoriť vyvážený daňový systém, pričom je nutné rátať s príjmovou aj výdavkovou časťou štátneho rozpočtu. Okrem toho upozornili na fakt, že Slovenská republika mala za rok 2015 vyššie daňové príjmy o viac ako 1,3 miliardy eur, ako boli odhady Inštitútu pre finančnú politiku, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť aj Národnej banky Slovenska. „Vyzývame inštitúcie, aby spresnili svoje odhady výberu daní, čo v konečnom dôsledku umožní prijať opatrenia na zníženie daňovo-odvodového zaťaženia a prispeje k stabilite daňového systému,“ dodal Mihók.

Tlačový odbor ministerstva financií v reakcii konštatoval, že na také scenáre, aké predstavili zástupcovia SOPK a Klubu 500, vôbec nie je dôvod.

„Daňou z dividend nahrádzame súčasné zdravotné odvody z dividend, ktoré aj v súčasnosti platia akcionári firiem, teda fyzické osoby. Z hľadiska daňovej spravodlivosti je férovejšie aplikovať na dividendy daň z príjmu než zdravotné odvody. Pri odvodoch sa totiž uplatňuje strop na úrovni približne 60 tisíc eur ročne, čo môže znamenať vyššiu odvodovú povinnosť pri akcionároch malých a stredných firiem v porovnaní s akcionármi veľkých firiem,“ vysvetlilo ministerstvo. Dôvod kričať majú podľa rezortu len tí, ktorých ročný príjem z dividend prekračuje zhruba 60 tisíc eur.

Zdaňovanie dividend je podľa ministerstva financií úplne štandardné v daňových systémoch najvyspelejších krajín sveta, ide o bežnú prax. „Z 35 krajín OECD má až 33 sadzbu vyššiu alebo rovnú tej, ktorú navrhujeme. Keď sa pozrieme na okolité krajiny, tak ČR a Maďarsko majú sadzbu 15 percent, Poľsko 19 a Rakúsko 25 percent,“ priblížil rezort.

Zároveň je podľa ministerstva dôležité povedať, že od budúceho roka klesne sadzba dane z príjmov pre firmy na 21 %, a podobne je to aj pri ďalších opatreniach, ktoré navrhuje. „A na záver chceme upozorniť, že o týchto zákonoch sa bude ďalej rokovať, preto by páni mali prísť s podloženými argumentmi a nie robiť paniku a vyhrážať sa,“ odkázal tlačový odbor.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #podnikanie #SOPK #Klub 500