Šéf Svetovej banky chce zostať vo funkcii

Prezident Svetovej banky Jim Yong Kim chce vo funkcii zostať aj v ďalšom päťročnom období.

24.08.2016 11:18
debata (1)

Svoj zámer nechať sa opäť zvoliť oficiálne oznámil v utorok. Kim je považovaný za popredného odborníka na verejné zdravie, v minulosti ale tiež napríklad riadil súkromnú vzdelávaciu inštitúciu Dartmouth College. Terajší päťročný mandát Kimovi končí 30. júna budúceho roka.

Oznámením zvyčajne začína nové výberové konanie. Banka uviedla, že bude postupovať podľa kritérií prijatých pre výber nového šéfa v roku 2012, keď bol menovaný prezidentom práve Kim. Nominácie kandidátov na najvyššiu funkciu v banke prostredníctvom výkonných riaditeľov banky sa začnú vo štvrtok a uzavrú sa 14. septembra.

Kim už má podporu najväčšieho akcionára Svetovej banky, teda Spojených štátov. Žiadni ďalší kandidáti na funkciu šéfa sa zatiaľ neobjavili, upozornila agentúra Reuters. Za možného nástupcu bola považovaná bývalá výkonná riaditeľka Svetovej banky Sri Mulyani Indrawatiová, tá sa ale v júli vrátila do Jakarty a stala sa ministerkou financií Indonézie.

Od založenia Svetovej banky v roku 1945 stojí na čele inštitúcie vždy občan Spojených štátov. Naopak, v čele Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý je sesterskou organizáciou Svetovej banky, je zástupca Európy. Túto tradíciu ale v roku 2011, kedy sa vyberal nový šéf MMF, napadli niektoré rozvíjajúce sa krajiny. Tie podporili mexického bankára Agustína Carstensa, miesto ale nakoniec získala Francúzska Christine Lagardeová. Začiatkom tohto roku bola vymenovaná aj na druhé funkčné obdobie na čele MMF.

Medzi kritériá výberu patrí, že kandidáti by mali mať skúsenosti s riadením veľkej organizácie medzinárodného dosahu, schopnosť formulovať jasnú víziu rozvojovej misie skupiny Svetovej banky, efektívne komunikačné zručnosti a byť nestranní a objektívne.

Dve funkčné obdobia na čele Svetovej banky naposledy odslúžil James Wolfensohn, a to v rokoch 1995 až 2005.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka