Elektráreň vo Vojanoch dostane dotácie

Tepelná elektráreň vo Vojanoch na východe Slovenska dostane ešte jednu šancu. Vláda sa v stredu na výjazdovom rokovaní v Trebišove rozhodla elektráreň zachrániť. Deje sa tak po tom, čo denník Pravda na začiatku júla informoval, že v Slovenských elektrárňach (SE) padol neoficiálny verdikt, že elektráreň spaľujúcu čierne uhlie a biomasu zatvoria.

24.08.2016 20:00
Vojany, elektráreň, Foto:
Vláda sa v stredu na výjazdovom rokovaní v Trebišove rozhodla tepelnú elektráreň vo Vojanoch zachrániť.
debata (21)

Elektráreň totiž nepoberá žiadne dotácie a po poklese trhových cien elektriny tvorí ročnú prevádzkovú stratu okolo 8 až 10 miliónov eur. Keď v roku 2013 hrozil odchod amerického U.S. Steelu z košických oceliarní, vláda investora presvedčila ponukou dotácií za elektrinu vyrobenú v podnikovej elektrárni v sume 14,8 milióna eur ročne.

Podpora išla cez ceny elektriny, ktoré stanovuje regulačný úrad. Vtedy išlo o prácu pre vyše 11-tisíc ľudí. Na vojanskú elektráreň je naviazaná práca pre asi 400 ľudí, ale v tomto prípade môže ísť aj o stabilitu pri dodávkach elektriny.

Ak majú teda Vojany prežiť, zložia sa na to zrejme spotrebitelia elektriny. Či už cez regulačný rámec, alebo cez výkup elektriny zo strany štátnej Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS). Tá do septembra posúdi, či sú Vojany nevyhnutné pre zaistenie stability dodávok elektriny.

Ak však v roku 2018 nabehnú naplno nové Mochovce, elektriny bude prebytok. Aj preto sa v prípade Voján zatiaľ hovorí o prevádzke v roku 2017, a čo bude ďalej, je otázne. Vláda rozhodla, že tím expertov sa má pokúsiť o zachovanie výroby vo Vojanoch až do roku 2030. Šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga (Smer) vytvoril pracovnú skupinu v zložení zástupcov z ministerstva hospodárstva, SE, regulačného úradu a SEPS.

„Konkretizovať riešenie a jeho dosahy je zatiaľ predčasné, ale štát ako 34-percentný akcionár SE bude trvať na udržaní elektrárne. Využívanie podporných služieb a lepšia koordinácia so SEPS je jednou z možností, ako by sa mohlo zlepšiť hospodárenie prevádzky Voján,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Podľa výročnej správy SE vyrobila tepelná elektráreň Vojany vlani 470 GWh elektriny. Ceny elektriny na trhoch však dlhodobo klesajú. Vlaňajší zisk 24 miliónov eur je pre SE najhorším výsledkom za uplynulú dekádu. „SE vítajú vytvorenie spoločnej medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá bude hľadať riešenia pre zachovanie výroby v elektrárni Vojany.

Vzhľadom na prudký pokles trhových cien elektriny v posledných rokoch je táto výroba nerentabilná, nakoľko však elektráreň plní dôležitú úlohu vo vzťahu k elektrizačnej sústave a zároveň je schopná vyrábať elektrinu nielen z čierneho uhlia, ale aj biomasy a biologicky rozložiteľného odpadu, veríme, že táto pracovná skupina dokáže nájsť v krátkom čase udržateľné riešenie. SE majú pripravené viaceré konštruktívne návrhy," vyjadrila sa hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová.

Vojany v súčasnosti zamestnávajú 142 zamestnancov, ďalších 250 tvoria dodávatelia. Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Michalovce dosahovala v júli tohto roka 14,34 percenta. Karty môže zamiešať aj nový akcionár SE.

Koncom júla uzavrel český Energetický a průmyslový holding (EPH) prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EP Slovakia prvú fázu vstupu do elektrární a stal sa tak vlastníkom zatiaľ 33-percentného podielu. Taliansky Enel z elektrární po dostavbe Mochoviec odíde.

Regulačný rámec v súčasnosti neumožňuje poberať Vojanom dotácie. Naopak, poberateľom podpory je tepelná elektráreň v Novákoch so spaľovaním domáceho hnedého uhlia, ktoré sa ťaží na Hornej Nitre. Dotácie cez ceny elektriny predstavujú asi 90 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vojany