Pätina domácností očakáva zlepšenie svojej finančnej situácie

Pätina slovenských domácností v júli očakávala v nasledujúcich dvanástich mesiacoch zlepšenie svojej finančnej situácie.

26.08.2016 12:08
debata

Ako vyplynulo z publikácie Štatistického úradu SR Spotrebiteľský barometer III, 37 % domácností sa domnieva, že si dokážu usporiť. “To je pozitívom pre našu ekonomiku, pretože práve úspory používame na kúpu finančne náročnejších tovarov,“ skonštatovala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. Rekonštruovať svoje bývanie a uskutočniť väčšie nákupy plánuje zhruba každá šiesta domácnosť. Kúpu auta počas najbližšieho roka zamýšľa len 6 % domácností a na novú nehnuteľnosť si trúfajú len 3 % domácností.

Podiel domácností, ktoré žijú na dlh alebo vyberajú úspory, ostal v júli v porovnaní s januárom nezmenený, a teda na úrovni 17 %. Kým v úvode tohto roka si dokázalo sporiť 45 % domácností, v júli to bolo 48 %, teda podľa Ondrovej najviac za ostatný rok. Podiel tých, ktorí žijú od výplaty k výplate je však podľa analytičky stále vysoký. “Malou útechou je aspoň fakt, že klesol z januárových 37 % na júlových 33 %,“ doplnila Ondrová.

V júli sa Slováci v porovnaní so začiatkom tohto roka stali o niečo väčšími pesimistami. Kým v januári očakávalo zlepšenie ekonomickej situácie 23 % domácností, v júli to bola rovná pätina. Podiel tých, ktorí očakávajú zhoršenie, sa zmenil výraznejšie, keď narástol z 25 % na 33 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť