Japonská vláda urobila raziu v Mitsubishi

Japonskí vládni úradníci v piatok uskutočnili prehliadku v tokijskom sídle automobilky Mitsubishi Motors a jej továrni v Nagoji. Oznámilo to japonské ministerstvo dopravy.

02.09.2016 09:00
debata (1)

Neohlásená prehliadka prišla po utorňajšom oznámení firmy, že pre vyššiu ako udávanú spotrebu prestáva predávať ďalších osem modelov. Zistenie bolo ďalšou ranou pre povesť firmy, ktorú podkopalo aprílové odhalenie manipulácie s udávanou spotrebou pri štyroch minivozidilách.

„Chceme dôkladne vyšetriť okolnosti, ktoré k tejto situácii viedli,“ povedal novinárom minister dopravy Keiči Išii. Dodal, že jeho ministerstvo rozoslalo ostatným domácim automobilkám dokumenty, ktoré majú zabezpečiť, aby výrobcovia dodržiavali pravidlá pre výpočet spotreby.

Mitsubishi v apríli uviedla, že 25 rokov používala pre výpočet priemernej spotreby neschválené metódy. Pri svojich minivozidlách naviac namiesto údajov z testovania používala odhady.

Škandál do tohto týždňa zahŕňal dva miniautomobily Mitsubishi predávané iba v Japonsku a dva malé modely, ktoré Mitsubishi vyrábala pre automobilku Nissan Motor. Tá po vypuknutí škandálu Mitsubishi finančne pomohla tým, že v nej kúpila zhruba tretinový podiel a stala sa jej najväčším akcionárom.

Ďalšími vozidlami, u ktorých sa tento týždeň zistili nezrovnalosti, sú varianty modelov veľkých vozidiel typu SUV Pajero, Outlander a RVR. Ministerstvo dopravy nariadilo firme, aby na domácom trhu pozastavila predaj týchto vozidiel, kým nebudú opravené údaje o ich spotrebe.

Prevádzkový zisk Mitsubishi sa v prvom finančnom štvrťroku končiacom v júni medziročne prepadol o 75 percent na 4,6 miliardy jenov a škandál ťažko zasiahol jej odbyt na domácom trhu. Automobilka v celom finančnom roku očakáva v dôsledku škandálu čistú stratu 145 miliárd jenov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Mitsubishi