Nový iPhone pridal farbu a zavrhol tradičný slúchadlový konektor

Americká technologická spoločnosť Apple v stredu predstavila ďalšiu generáciu svojho inteligentného telefónu iPhone a novú verziu hodiniek Apple Watch.

07.09.2016 23:39
iPhone 7, Apple Foto:
iPhone 7 bude k dispozícii v piatich farebných odtieňoch.
debata

Obe novinky, ktoré budú mať niekoľko vylepšení, začne firma predávať vo viac ako 25 krajinách sveta od piatku 16. septembra. Slovensko je v druhej vlne krajín, v ktorých sa predaj začne o týždeň neskôr. Majitelia nového iPhonu budú môcť hrať populárnu japonskú videohru Super Mario a nové hodinky bude možné používať na hranie hitu tohtoročnej sezóny Pokémon Go, oznámil šéf spoločnosti Apple Tim Cook na stredajšej prezentácii v San Franciscu.

Siedma generácia iPhonov, ktorú bude firma ponúkať v tradičnej veľkosti (4,7 palca) aj vo veľkosti „plus“ (5,5 palca), je vybavená stereo reproduktormi, je vodeodolná a má dlhšiu životnosť batérie. Väčšia verzia má fotoaparát s dvoma šošovkami a novým bleskom. Obidve verzie majú optickú stabilizáciu obrazu. Tlačidlo „Home“ bude citlivé na silu stlačenia. Vo výbave je výkonný štvorjadrový procesor A10 a k štyrom farbám (vesmírna šedá, strieborná, ružovo zlatá a zlatá) pribudla čierna farba v dvoch verziách (black a jet black), pričom vesmírna šedá vypadla. Telefóny budú k dispozícii s kapacitou pamäte 32 GB, 128 GB a 256 GB. Cena sa začína na 649 dolároch pri menšej verzii, väčšia bude k dispozícii od 769 dolárov.

Apple tiež potvrdil, že nový iPhone nebude mať tradičný konektor pre pripojenie slúchadiel, aby sa ušetrilo miesto pre iné komponenty. Používatelia by sa tak k telefónu pripájali cez konektor pre nabíjanie – Lightning port. Firma ich chce povzbudzovať, aby si kupovali bezdrôtové slúchadlá pripojené cez Bluetooth. V balení s telefónom budú slúchadlá s konektorom Lightning a zároveň aj redukcia, cez ktorú si môžu používatelia pripojiť slúchadlá s tradičným konektorom. Spoločnosť Apple predstavil aj bezdrôtové slúchadlá AirPods, ktoré sa budú predávať v októbri za 159 dolárov.

Šéf Applu Cook tiež oznámil, že pre iPhony začnú byť od decembra k dispozícii videohry Mario a Super Mario od spoločnosti Nintendo. Na novej verzii hodiniek zase budú môcť užívatelia hrať hru Pokémon Go. John Hanke, ktorý šéfuje tvorcom Pokémonov Niantic Labs povedal, že hráčom to umožní vnímať pri hraní viac okolie ako pri hre s telefónom.

Telefóny iPhone sú kľúčovým produktom Applu a na tržbách najhodnotnejšej firmy sveta sa podieľajú viac ako polovicou. V tohtoročnom prvom polroku však firma vykázala prvý pokles ich predaja od uvedenia na trh v roku 2007. Za prvý polrok predal Apple približne 82 miliónov iPhonov, čo bolo asi o 15 percent menej ako rok predtým.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone