Nobelista Shiller: Morálnych ľudí kapitalizmus zmetie

V kapitalizme sú ľudia denne podvádzaní a nútení k morálne pochybnému konaniu. Napriek tomu neexistuje lepší ekonomický systém. Povedal to nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Robert Shiller v rozhovore pre nové vydanie nemeckého týždenníka Die Zeit.

11.09.2016 10:00
debata (559)

Shiller vo svojich dielach pracuje s optimistickým pohľadom na človeka. Tvrdí ale zároveň, že takmer všetci v kapitalizme nejako podvádzajú, aj keď väčšinou nechcú. Rozhodujúce sú totiž podľa vedca vonkajšie podmienky.

„Príliš morálky si človek nemôže dovoliť, inak bude zmetený nemilosrdnou silou kapitalizmu,“ hovorí 70-ročný vedec s tým, že „prežiť môžu iba tí, ktorí sú ochotní podvádzať“.

Podniky napríklad manipulujú s ľudskými potrebami, aby predali svoje produkty. Nestoja o to, aby zákazníci premýšľali, ale míňali veľa peňazí. Ako príklad „veľmi manipulatívnych“ praktík zmienil americký ekonóm reklamu na kreditné karty. Doplnil pritom, že sám môže byť manipulovaný ťažko, pretože teraz nevlastní televíziu ani rádio.

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2013 však zdôrazňuje, že podvádzajúci jednotlivci nie sú sami o sebe nemorálni, iba reagujú na realitu, aká je. Potrebujú predovšetkým zarábať, a čelia pritom tvrdej konkurencii. „Ak niekto klame iných, musíte tak robiť tiež,“ myslí si Shiller. „Kapitalizmus podporuje podvody, pokiaľ ho neregulujeme,“ dodáva s tým, že práve politická regulácia je jediným riešením problému.

Napriek tomu profesor univerzity v Yale verí, že kapitalizmus je lepší než všetky ostatné alternatívy. Sám sa označuje za priaznivca regulovaného kapitalizmu, ktorého zásadami sa podľa neho výrazne riadi Nemecko.

V Nemecku nachádza Shiller tiež početné príklady firiem a bánk, ktoré sa snažia presadiť viac idealistickú podnikateľskú etiku. „Je ale ťažké viesť idealistický podnik,“ upozorňuje.

Bývalý viceprezident Americkej ekonomickej asociácie podľa Die Zeit predvídal krízu na americkom trhu s nehnuteľnosťami. Ich ceny podozrivo rástli, ale nikoho príliš nezaujímali dôvody ani dôsledky. „S pravdou sa proste nedajú zarobiť peniaze,“ vysvetľuje.

Robert Shiller je profesor ekonómie na univerzite v Yale v americkom New Havene a v Medzinárodnom centre pre financie Yaleovej školy manažmentu. V roku 2005 bol viceprezidentom Americkej ekonomickej asociácie. V roku 2013 dostal spolu s dvoma kolegami Nobelovu cenu za ekonómiu za empirickú analýzu cien aktív.

559 debata chyba
Viac na túto tému: #kapitalizmus #Robert Shiller