Zamestnanci VW sa vzoprú vedeniu

V najväčšej automobilke na Slovensku v utorok popoludní o jednej hodine prebehne dvojhodinový protest. Zhromaždenie má byť relatívne pokojne bez prerušenia výroby. Odbory však časom plánujú stupňovať tlak v prípade, ak Volkswagen neprestane nových zamestnancov zvýhodňovať viac, ako ľudí s niekoľkoročnou praxou vo fabrike.

13.09.2016 07:00
debata (24)

Dlhoročných pracovníkov nahnevalo, že noví zamestnanci majú pol roka zadarmo dopravu do automobilky a navyše dostanú dve finančné odmeny v celkovej výške 500 eur.

"Diskriminácia nepatrí do Volkswagenu. Prvým pokojným protestom plánujeme vedenie upozorniť na to, ako veľmi sú ľudia nespokojní. Ak sa napriek tomu nič nezmení, budeme musieť časom stupňovať tlak,“ povedal šéf odborov vo Volkswagene Slovakia Zoroslav Smolinský. Odbory naposledy pod hrozbou štrajku v roku 2014 docielili zvyšovanie platov.

Podľa slovenských zákonov odbory môžu vyhlásiť štrajk jedine počas kolektívneho vyjednávania. Aktuálne preto nemôžu priamo v závode zastaviť výrobu automobilov. Rovnako ako v minulosti však môžu počas protestov blokovať kamióny dovážajúce súčiastky do závodu, čo by spôsobilo automobilke podobné straty ako tvrdé prerušenie výroby.

Takéto krajné riešenie zatiaľ nie je v hre. Blokovanie výroby by vytvorilo straty, ktoré by mohli byť väčšie ako náklady na bezplatnú dopravu pre všetkých zamestnancov.

Podľa informácií denníka Pravda, ktorý na problém upozornil ako prvý, sa kmeňoví zamestnanci sťažujú aj na zlý postup stredného manažmentu. Ten podľa ľudí pracujúcich priamo vo výrobe v niektorých halách veľmi neochotne zvyšuje tarifné triedy. K tvrdšiemu prístupu vraj prišlo po emisnej kauze, ktorá po celom svete poškodila značku VW a vedenie podniku sa rozhodlo viac šetriť.

"Prosím o pochopenie, že k interným záležitostiam nezverejňujeme informácie. Ak sa objavia podnety zo strany zamestnancov, naša spoločnosť sa nimi starostlivo zaoberá a rieši ich individuálne prípad od prípadu,“ reagovala Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagenu Slovakia.

Napriek spomínaním problémom Volkswagen Slovakia patrí k najštedrejším zamestnávateľom na Slovensku. V roku 2015 priemerné hrubé platy vo Volkswagene Slovakia boli bez započítania manažmentu na úrovni 1 795 eur. Za aktuálnymi náborovými bonusmi pre nových zamestnancov stojí problém s nedostatkom vhodnej pracovnej sily, čo pri poklese nezamestnanosti začína byť nielen bratislavský, ale aj celoslovenský problém.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #štrajk