Bez diaľničnej známky nachytali už vyše osemstotisíc vozidiel

Kontrolný systém Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) odhalil doposiaľ spolu približne 814-tisíc jedinečných motorových vozidiel, u ktorých je podozrenie na porušenie zákonnej povinnosti úhrady elektronickej diaľničnej známky (eDZ) pri jazde po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest.

14.09.2016 14:44
debata (56)

Z uvedeného počtu bolo 276-tisíc domácich a 538-tisíc zahraničných vozidiel, informovala v stredu agentúru SITA hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Približne za posledný mesiac sa počet domácich vozidiel, jazdiacich bez diaľničnej známky, zvýšil o 29-tisíc a zahraničných o 77-tisíc.

Systém elektronických diaľničných známok je podľa NDS funkčný a generuje potenciálnych páchateľov priestupkov. „V súvislosti so zvyšovaním povedomia zahraničných motoristov o spoplatnení slovenských diaľnic a rýchlostných ciest novou formou diaľničnej známky sme na diaľničných hraničných priechodoch na hranici s Českou republikou v Brodskom, na hranici s Rakúskom v Jarovciach a s Maďarskom v Čunove a v Milhosti osadili informačné tabule s LED panelom, ktoré hneď pri vstupe na slovenské diaľnice upozornia zahraničného motoristu na spomínané zmeny,“ uviedla Michalová. NDS predpokladá, že toto opatrenie pomôže znížiť počet priestupkov vodičov zo zahraničia.

Diaľničiari sú naklonení návrhom o možnom zvýšení ceny niektorých druhov diaľničných známok. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Árpád Érsek (Most – Híd) to pripustil v pondelok v parlamente počas rokovania o novele zákona o diaľničnej známke.

„Národná diaľničná spoločnosť víta otvorenie diskusie o cenách diaľničných známok, ktorých cena sa na Slovensku nezvyšovala od roku 2011. Ceny mesačných a ročných diaľničných známok na Slovensku sú najnižšie spomedzi okolitých krajín Európskej únie,“ dodala Michalová. Konečné slovo pri určovaní cien diaľničných známok má vláda.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS #diaľničná známka