USA zostáva najvyšší rating, ohroziť ho môžu sociáne výdavky

Spojené štáty majú podľa agentúry Moody's odolnú ekonomiku, preto im zostáva stabilný najvyšší rating. Riziká sú v budúcnosti.

23.09.2016 13:41
debata (22)

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti vlády USA na úrovni Aaa so stabilným výhľadom podporuje odolnosť ekonomiky krajiny a to, že USA majú veľký podiel na globálnom obchode a na medzinárodnej finančnej a korporátnej aktivite.

Uviedla to ratingová agentúra Moody's vo výročnej správe o americkej vláde. „Ekonomika USA je vysoko diverzifikovaná a krajina má históriu pomerne solídneho rastu hrubého domáceho produktu (HDP),“ uviedla Sarah Carlsonová z agentúry Moody's.

Podľa správy agentúry však USA v nadchádzajúcich rokoch čelia niektorým významným problémom v oblasti úverovej spoľahlivosti. Najdôležitejšou vecou je to, že podľa agentúry v závere tohto desaťročia začne vznikať tlak v oblasti deficitov federálnej vlády v dôsledku výdavkov na programy s nárokovateľnými platbami, osobitne výdavkov na programy zdravotnej a sociálnej starostlivosti. „Očakávame, že deficit federálneho rozpočtu sa bude pohybovať okolo úrovne 3 % HDP do roku 2020, po ktorom bude postupne rásť,“ konštatovala agentúra.

Výdavky na sociálnu a zdravotnú starostlivosť podľa projekcií Rozpočtového úradu amerického Kongresu (CBO) sa zvýšia z úrovne 49 percent celkových federálnych výdavkov vo fiškálnom roku 2016 na 55 percent do roku 2030. Zároveň sa zvyšuje dlh americkej federálnej vlády v pomere k HDP a do konca fiškálneho roku 2016 pravdepodobne dosiahne úroveň 77 percent HDP. Táto úroveň podľa agentúry Moody's naznačuje, že vláda USA má teraz menej flexibility ako v minulosti, ak by mala čeliť ďalšiemu veľkému ekonomickému šoku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #USA #Moody's