Daňové licencie skončia. SNS a Most predložia návrh poslancom

Daňové licencie budú od roku 2018 zrušené. Avizujú to poslanci vládnych SNS a Mosta-Híd, ktorí predložia návrh na ich zrušenie tak, ako to je uvedené v programovom vyhlásení vlády.

23.09.2016 14:48
debata (3)

„SNS od začiatku koaličných rokovaní trvala na zrušení daňových licencií a dnes po dohode v koalícii predkladáme návrh na zrušenie daňovej licencie,“ vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii poslanec za SNS Tibor Bernaťák.

Národniari už do vládou schválenej novely zákona o dani z príjmov presadili aj zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Bernaťák však tvrdí, že strana bude aj naďalej presadzovať opatrenia na podporu podnikateľského prostredia.

„SNS má ďalej v pláne diskutovať aj o zavedení živnostenských licencií, o úprave doby odpisov majetku, prípadne straty, o zlepšení turizmu aj prostredníctvom zavedenia cestovných šekov a poukážok, prípadne o možnosti zjednodušenia podpory športu a kultúry pre mladých, ako aj o odstránení administratívnej záťaže pre živnostníkov a malých zamestnávateľov,“ povedal poslanec za SNS.

Podporu pri koaličných vyjednávaniach o zrušení daňových licencií mali zástupcovia SNS aj zo strany Most-Híd. „Sme to kritizovali aj v minulom volebnom období a práve v koaličnej rade spolu so SNS sa nám to podarilo presadiť aj s tým už omieľaným zvýšením paušálnych výdavkov, ale aj znížením plánovanej dane z dividend,“ konštatoval poslanec za Most-Híd Gábor Gál. Ako dodal, je dôležité, aby vláda pokračovala v krokoch, ktoré zlepšujú podnikateľské prostredie.

Daňové licencie boli zavedené v rámci konsolidačných opatrení v roku 2014. Ide o minimálnu daň z príjmov právnických osôb, ktorú sú daňové subjekty povinné zaplatiť bez ohľadu na ich dosiahnutý hospodársky výsledok. Jej základná výška bola stanovená na 480 eur, 960 eur a 2 880 eur v závislosti od ročného obratu a podľa toho, či je daňovník platiteľom DPH.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňová licencia