Moody's posunula Turecku rating do špekulatívneho pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka z investičného do špekulatívneho pásma.

25.09.2016 07:55
debata (1)

Tento krok môže Turecku zvýšiť náklady na pôžičky a predstavuje ďalšiu ranu pre tureckú ekonomiku, ktorú negatívne ovplyvnili teroristické útoky, neúspešný pokus o vojenský prevrat aj diplomatický spor s Ruskom.

Moody's zhoršila ratingovú známku Turecka o jeden stupeň z Baa3 na Ba1. Poukázala pritom na obavy týkajúce sa dodržiavania zákonov po júlovom pokuse o prevrat, na riziká spojené s vonkajším financovaním aj na spomaľovanie hospodárskeho ras­tu.

Ďalšia popredná ratingová agentúra Standard & Poor's už krátko po pokuse o štátny prevrat znížila rating Turecka hlbšie do špekulatívneho pásma. Jedinou hlavný agentúrou, u ktorej sa hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka stále drží v investičnom pásme, zostáva Fitch Ratings. Tá plánuje vykonať revíziu ratingu začiatkom budúceho roka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že kroky ratingových agentúr sú politicky motivované. Agentúru Standard & Poor's po júlovom zhoršení ratingu obvinil, že je na strane tvorcov prevratu. Kriticky sa k sobotňajšiemu oznámeniu agentúry Moody's vyjadril aj premiér Binali Yildirim. Ten povedal, že jeho krajina neverí v nestrannosť ratingových agentúr.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyššia, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú napríklad dôchodkové fondy.

Americká investičná banka JP Morgan v júli odhadla, že investori by mohli predať turecké štátne a firemné dlhopisy v hodnote okolo desať miliárd dolárov, ak by niektorá z popredných ratingových agentúr znížila úverové hodnotenie Turecka do špekulatívneho pás­ma.

Turecko je pritom na prílive investícií závislé pri financovaní deficitu bežného účtu platobnej bilancie, ktorý patrí k najvyšším v rámci skupiny krajín G20. Ročne potrebuje Turecko prilákať asi 200 miliárd dolárov, aby pokrylo deficit bežného účtu a náklady na správu dlhu, upozorňuje agentúra Reuters.

Jedným zo spôsobov, ako prilákať investície, je zvyšovanie úrokových sadzieb. Turecká centrálna banka ale tento týždeň pokračovala v znižovaní úrokov, aby podporila hospodársky rast.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Turecko #Moody's