Pravicové strany presadia ďalšie reformy v prospech podnikateľov

Lídri pravicových strán plánujú v spoločnej vláde s ľavicovým Smerom presadiť ďalšie reformy v prospech podnikateľov. Na nižšie dane sa môžu tešiť podnikatelia investujúci v kúpeľníctve a klesnúť majú aj odvody živnostníkov. Jedinou podmienkou pri zavádzaní obidvoch zmien je dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu v roku 2019.

26.09.2016 16:00
parlament, odvolavanie Fica, rokovacia sala Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (23)

„Prídu aj ďalšie opatrenia a živnostníkov viac odbremeníme od administratívnej záťaže. Tiež zavedieme zrýchlené odpisovanie pre wellness a hotely,“ povedal predseda SNS Andrej Danko v diskusnej relácií V politike. Zrýchlené odpisovanie umožní podnikateľom investujúcim v oblasti kúpeľníctva platiť nižšie dane. Lídri politických strán zatiaľ informujú len o ideách a konkrétne detaily sú predmetom odborných diskusií.

„V budúcom roku bude priestor pozrieť sa na znižovanie odvodového zaťaženia,“ povedal predseda politickej strany Most – Híd v politickej relácií o 5 minút 12. Reagoval tak na výčitku, že pripravované zvýšenie paušálnych výdavkov nepomôže najchudobnejším živnostníkom, ktorí už dnes platia minimálne odvody. Tým totiž minimálne odvody, zdravotné a sociálne, v budúcom roku vzrastú zo súčasných 202,26 eura eur na 208,16 eura. Najnižšie odvody musia živnostníci platiť aj v prípade, ak im nevyjde podnikanie a skončia v strate.

Zatiaľ v roku 2017 plánuje súčasná vláda ako podporu malých podnikateľov zvýšenie paušálnych výdavkov. Dnes si môžu živnostníci zo svojho ročného príjmu odrátať maximálne 40 percent a štátom stanovený strop je na sume 5¤040 eur. V budúcom roku to bude až 60 percent a strop je stanovený na sume 20-tisíc eur. „Toto opatrenie pomôže približne 60-tisíc živnostníkom a štátnu pokladnicu vyjde na približne 30 miliónov eur,“ uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer). Napríklad živnostník s ročným príjmom 21-tisíc eur ušetrí na zvýšení paušálnych výdavkov okolo 3 700 eur.

Všetky reformy majú byť podriadené cieľu dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu v roku 2019. Ak sa súčasnej vláde podarí tento cieľ dosiahnuť, Slovensko už o tri roky bude po prvý raz v histórií žiť z toho, čo vyberie od ľudí a firiem na daniach a odvodoch. "Práve finišujeme s rozpočtom na budúci rok a plánovaný deficit by mal byť na úrovni 1,3 percenta hrubého domáceho produktu,“ ubezpečil Kažimír.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #podnikatelia #živnostníci #pravicové strany