Chemici privítali vládne daňové zmeny

Aktuálne kroky vlády v daňovej oblasti sa chemickým a farmaceutickým firmám pozdávajú. Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR (ZCHFP) podľa svojho vyhlásenia oceňuje vládu za znižovanie daňového a odvodového zaťaženia.

26.09.2016 10:48
debata (1)

Ako pozitívne opatrenia spomenuli zníženie korporátnej dane, zrušenie zdravotných odvodov z dividend, zníženie plánovanej sadzby pri zavádzanej dani z dividend na 7 %, ako aj plánované zrušenie daňových licencií a zvýšenie percenta a limitu paušálnych výdavkov pre živnostníkov.

„Tieto opatrenia povedú k dlho očakávanému zlepšeniu podnikateľského prostredia a zvýšeniu konkurencieschop­nosti podnikania na Slovensku,“ tvrdí prezident ZCHFP Roman Karlubík.

Zároveň však upozorňuje, že hoci malým podielnikom zavedenie dane z dividend namiesto odvodov so 7-percentnou sadzbou polepší, veľkí domáci podnikatelia budú z dividend odvádzať bez horného limitu viac. „Slovensko tak zavedením dane z dividend príde o jednu z mála výhod, ktoré malo oproti zahraničiu, kde sa táto daň platí bežne. Plánovaný príjem z tejto dane sa mohol nájsť napríklad v lepšom výbere DPH,“ tvrdí Karlubík. Zavedenie dane z dividend pritom podľa neho pravdepodobne neprinesie do rozpočtu očakávané príjmy, lebo sa jej dá vyhnúť nevyplatením dividend, optimalizovaním, reinvestovaním ziskov, či presťahovaním podnikania do zahraničia.

Karlubík však poukázal na to, že väčšiny chemických podnikov sa najnovšie vládne opatrenia dotknú pozitívne, pretože patria medzi malé a stredné podniky. Priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je približne 150.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane