Odborári Kovo rozbehnú kampaň Za vyššie mzdy

Odborový zväz (OZ) Kovo začne od 1. októbra na Slovensku s kampaňou na podporu kolektívneho vyjednávania. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informovala podpredsedníčka Rady OZ Kovo Monika Benedeková.

26.09.2016 13:31
debata (11)

„Rozhodli sme sa začať kampaň, aby ľudia videli, že je tu priestor na rast miezd a sami sa zapojili do aktivít, ktoré pripravujeme,“ povedala. Podporu kolektívnemu vyjednávaniu chce OZ Kovo začať billboardovou kampaňou po celom Slovensku, ktorá má mať názov Za vyššie mzdy. „Podmotívom tejto našej kampane je, že v podnikoch, kde sa kolektívne vyjednáva a kde je kolektívna zmluva, sú asi o 21 percent vyššie mzdy ako tam, kde kolektívna zmluva nie je,“ upozornila.

Kampaňou chce OZ Kovo zmobilizovať svoju členskú základňu na podnikovej úrovni. „V novembri budeme pripravovať podporné zhromaždenia, verejné pochody naprieč celým Slovenskom v mestách, ktoré si zvolíme podľa toho, ako bude prebiehať na podnikovej aj na odvetvovej úrovni kolektívne vyjednávanie,“ povedala Benedeková. Ak by bolo podľa nej kolektívne vyjednávanie v „patovej“ situácii, kováci nevylučujú ani nátlakové akcie. Celá kampaň má vyvrcholiť v marci až apríli budúceho roka, kedy sa má ukončiť podnikové kolektívne vyjednávanie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Odbory #KOVO