Zápchy v Bratislave sa do konca roka neuvoľnia

Od septembra Bratislave opäť dominujú dopravné zápchy a s blížiacim sa koncom roka to bude ešte horšie. Všetky opravy dôležitých cestných ťahov sa totiž v lete počas slabšej premávky nestihli vykonať a mesto bude cesty obnovovať teraz na jeseň.

28.09.2016 15:00
oprava ciest, cesty, diaľnica, frézovanie cesty, Foto: ,
Bratislava do konca roka opraví ďalších 13 kilometrov ciest.
debata (5)

Ide o ťahy, ktoré motoristi využívajú na vstup do mesta. Vodiči sa musia pripraviť na zdržania a dlhšie cestovanie. Celkovo rekonštrukciou prejde 13 kilometrov ciest. Mešká aj rekonštrukcia Mosta SNP. Tá je napriek augustovým plánom zatiaľ v nedohľadne.

Komplikovaná dopravná situácia počas opráv vznikne v oblasti ulíc Brnianska, Tomášikova, Vajnorská alebo Karloveská. Najmä vstup do centra mesta zo severozápadu bude počas rekonštrukcií obmedzený. Odstavenie čo i len jedného jazdného pruhu na Karloveskej ulici skomplikuje jazdu vodičom smerujúcim z Karlovej Vsi a Devínskej Novej Vsi, kde sa budú tvoriť dlhé kolóny.

Rekonštrukcie však budú prebiehať aj priamo v centre mesta. Okrem Brnianskej ulice dôjde k prácam aj na Americkom a Kollárovom námestí. Druhá vlna rekonštrukcií v tomto roku mesto bude stáť 3,5 milióna eur, ktoré uhradí zo svojho rozpočtu. Celkovo Bratislava v tomto roku na opravy ciest vynaloží 11,5 milióna eur. Vláda prispela sumou osem miliónov eur.

„Už v prvom polroku sa nám podarilo opraviť približne 37 kilometrov ciest. V opravách ciest pokračujeme aj teraz a opravíme ďalších 13 kilometrov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V prvom polroku pred začiatkom slovenského predsedníctva Rade EÚ hlavné mesto zrekonštruovalo najdôležitejšieho cestné radiály, o ktorých sa predpokladalo, že ich budú využívať zahraničné delegácie.

Okrem dôležitých cestných ťahov však magistrát hlavného mesta pristúpi k výmene asfaltového koberca na rôznych úsekoch v jednotlivých mestských častiach. Viacero obnovených úsekov dostanú vodiči v Petržalke, Ružinove, vo Vrakuni alebo v Novom Meste. K cestám sa pridá aj rekonštrukcia päť kilometrov chodníkov a desať zastávok mestskej hromadnej dopravy.

Mesto však mešká s opravou Mosta SNP, ktorá mala pôvodne prebehnúť počas augusta, keď je doprava v meste najmenej intenzívna. V auguste však mesto ešte len začalo hľadať na rekonštrukciu zhotoviteľa.

„Pri moste sa používa iná technológia ako pri oprave komunikácie, a naši dodávatelia nás upozornili, že je trochu komplikovanejšia. Napokon sa prihlásil jeden dodávateľ do súťaže. Teraz komunikujeme s krajským dopravným inšpektorátom o tom, ako opravu poňať tak, aby čo najmenej ovplyvnila Bratislavčanov,“ povedal Nesrovnal.

Mesto rozdelilo rekonštrukciu mosta na dve etapy. V prvej etape už magistrát opravil chodníky, opravil zastávky spolu s osvetlením a steny ošetril antigrafitovým náterom. Kedy sa však začne s výmenou asfaltového koberca, je nateraz neznáme.

Prehľad opráv infraštruktúry do konca roka 2016

Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
cesty 1
Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
cesty 2
Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
chodniky 1
Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
chodniky 2
Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
niky MHD

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #oprava ciest