Akcie Deutsche Bank prvýkrát klesli pod desať eur

Akcie nemeckej banky Deutsche Bank po začatí piatkového obchodovania prudko oslabili a vôbec prvýkrát sa ocitli pod hodnotou desať eur. Môžu za to správy, že niektoré hedgeové fondy v Spojených štátoch obmedzili svoje obchody s bankou kvôli hrozbe vysokej pokuty, ktorej Deutsche Bank čelí v USA, uviedli agentúry DPA a AP.

30.09.2016 12:25
debata (6)

Spojené štáty požadujú od Deutsche Bank zaplatiť 14 miliárd dolárov kvôli nekalým praktikám na trhu hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou v minulom desaťročí. Zaplatiť takúto sumu je ale úplne mimo možnosti banky, ktorej trhová hodnota sa v polovici septembra, teda keď bola oznámená požiadavka USA voči banke, pohybovala okolo 18 miliárd USD a teraz je podstatne nižšia.

Akcie banky dopoludnia v jednej chvíli strácali osem percent. Neskôr straty čiastočne znížili a vrátili sa nad 10 eur.

Agentúra Bloomberg vo štvrtok napísala, že niekoľko hedgeových fondov, ktoré vyrovnávajú svoje obchody s derivátmi s Deutsche Bank, stiahlo svoju nadbytočnú hotovosť a upravilo svoje pozície. To je znamením, že sa obávajú obchodov s bankou.

Generálny riaditeľ Deutsche Bank John Cryan sa síce snažil v piatok uistiť zamestnancov, že banka je silná a hedgeové fondy, ktoré s bankou prerušili obchody, predstavujú len veľmi malú časť klientely. Podľa analytikov však správa o odchode fondov ukazuje na nedôveru voči banke.

Nemecká vláda dala najavo, že nepočíta s tým, že by banke v prípade potreby ponúkla finančnú pomoc, a banka je silne vystavená rizikovým investíciám, najmä na trhoch s derivátmi. Medzi investormi tak stále viac rastú obavy o budúcnosť banky, ktorú čiastočne zmiernila iba správa o predaji poisťovacej dcérskej spoločnosti za viac ako jednu miliardu eur.

Podľa AP je tu však aj obava s väčším rozsahom, ktorá poslala nadol akciové trhy naprieč Európou, a to, že Deutsche Bank by sa mohla stať pre európsky bankový systém americkú Lehman Brothers.

Americká vláda v septembri 2008 dala jasne najavo, že nemieni zachraňovať investičnú banku Lehman Brothers, keď bola v obrovských problémoch. Toto osudové rozhodnutie vyvolalo kolaps dôvery v globálny bankový systém a stiahlo svetovú ekonomiku do najhlbšej recesie od druhej svetovej vojny.

„Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že nebude štátna pomoc, ale to by mohol byť prípad ‚slávnych posledných slov‘, pretože história bankových kríz často ukazuje, že veľkým bankám nemôže byť umožnený krach kvôli obavám zo systémových rizík, ktoré ovplyvňujú finančný systém a majú negatívny vplyv na reálnu ekonomiku,“ uviedol stratég VTB Capital Neil MacKinnon.

Mnoho odborníkov tak očakáva nejakú dohodu, ktorá by mohla mať dopad na majiteľa dlhopisov, alebo fúziu s Commerzbank, ktorá však má sama finančné problémy. Nemecká vláda tiež zrejme bude tlačiť na USA, aby znížili pokutu, pretože by nebolo v záujme nikoho, aby jedna zo systémovo najdôležitejších bánk na svete skrachovala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Deutsche Bank